FacebookTwitterLinkedIn

Danemarca a primit rapoarte de cazuri de formare a cheagurilor de sânge în urma vaccinării cu serul AstraZeneca, au declarat joi autoritățile daneze, citate de The Telegraph.

Acestea nu au precizat numărul raportărilor, dar Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccinuri AstraZeneca și a declanșat o anchetă în cazul unui deces cauzat de tulburări de coagulare și embolie pulmonară.

De asemenea, alte șase țări europene au oprit utilizarea unui lot de vaccinuri de la AstraZeneca.

“Atât noi, cât și agenția daneză responsabilă pentru medicamente trebuie să răspundem rapoartelor despre posibilele efecte secundare grave, atât din Danemarca, cât și din alte țări europene”, a declarat directorul Autorității daneze pentru sănătate, Soren Brostrom, într-un comunicat.

Utilizarea vaccinului AstraZeneca va fi suspendată timp de 14 zile.

AstraZeneca a declarat că dozele sale fac obiectul unor controale de calitate stricte și riguroase și că nu au existat „evenimente adverse grave confirmate asociate vaccinului”.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat miercuri că nu există nicio dovadă până acum care să lege AstraZeneca de cele două cazuri din Austria. Potrivit acesteia, numărul evenimentelor tromboembolice – marcate de formarea cheagurilor de sânge – în rândul persoanelor care au primit vaccinul AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în populația generală, 22 de astfel de evenimente fiind raportate în rândul celor 3 milioane de persoane vaccinate până în 9 martie.

“Este important să subliniem faptul că nu am optat să nu folosim vaccinul AstraZeneca, ci să îl punem în așteptare”, a mai spus Brostrom.