Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Dăncilă: Exportarea mesajelor alarmiste în afara ţării nu fac bine României

Premierul Viorica Dăncilă i-a criticat, marţi, la „Ora prim-ministrului”, pe liderii Opoziţiei, în plenul Parlamentului, afirmând că exportarea mesajelor alarmiste în afara ţării nu fac bine României şi că scenariile alarmante ale adversarilor politici nu s-au adeverit, relatează Mediafax.

Esenţial este să înţelegem ceea ce s-a făcut pentru oameni, să renunţăm la discursul politic şi să ne gândim dacă acest lucru aduce un plus de imagine sau face bine României sau românilor. Programul de guvernare al PSD a avut parte de la început de o respingere automată din partea adversarilor partidului pe care îl reprezint. Acesta este adevărul. În cursul anului 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta acest program care, vă spun foarte sincer, nu a făcut bine României. Este nevoie de mai multă responsabilitate. Atunci când aceste mesaje sunt exportate în afara ţării cui folosesc românilor, României? În niciun caz. Deci, deşi în decursul timpului au existat divergenţe majore între politicile economice ale PSD şi ale PNL, niciodată până acum nu s-a ajuns la o asemenea radicalizare a discursului public. Creşterea economică din 2017 şi modul responsabil în care guvernul PSD a folosit-o au demonstrat viabilitatea programului de guvernare al PSD şi capacitatea PSD-ALDE de a realiza o bună guvernare”, a declarat Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului.

Totodată, şefa Guvernului a precizat că România a întregistrat una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa şi chiar din lume, respectiv de 7%, însemnând un PIB de 856,4 de miliarde de lei, iar această creştere se simte acum în buzunarele românilor, transmite Agerpres.

În 2017, valoarea adăugată în economie a fost de 94 miliarde lei, sumă aproape dublă faţă de cea din anul 2016, de 49,7 miliarde lei. La aceasta se adaugă 11,8 miliarde lei resurse provenite din import. Cele mai multe sunt bunuri intermediare pentru producţia industrială şi bunuri de capital. Prin urmare, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, pentru anul 2017, în ansamblul economiei naţionale, banii din creşterea economică utilizaţi pentru consum şi investiţii au fost în sumă de 105,8 miliarde lei”, a arătat Dăncilă.

În ciuda acestei creșteri economice, România a înregistrat un deficit de 2,88% din PIB, respectiv de 24,3 miliarde de lei, fiind extrem de aproape de limita pe care s-a angajat să nu o depășsească în fața Comisiei Europene. Dar premierul nu a menționat acest deficit, despre care macroeconomiștii susțin că este extrem de ridicat în condiții de creștere economică accelerată.

De asemenea, în 2016, România a avut una dintre cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană, de 4,8%, iar deficitul bugetar a fost de 3% din PIB, 23,1 miliarde de lei, pe fondul reducerii unor taxe și realizării unor despăgubiri pentru profesori.

Viorica Dăncilă a fost prezentă marţi în plenul Camerei Deputaţilor, la “Ora prim-ministrului”, la solicitarea grupului parlamentar PNL.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii