FacebookTwitterLinkedIn

Dana Bulat, director general United Media Services

Forbes: Trei lucruri bune care s-au întâmplat agenției dvs. în 2013.

Dana Bulat: 2013 a fost un an bun pentru echipa noastră, un an de consolidare dupa o perioadă destul de agitată. Am reușit să cooptăm colegi noi în echipă, adevărați profesioniști în comunicare, cu o experiență profesională extinsă în multiple arii de comunicare nu numai pe partea de media buying și planning, am consolidat echipa de digital și, nu în ultimul rând, am investit în traing-uri de dezvoltare personală pentru colegii seniori din echipă. Cu alte cuvinte, am profitat de un an atipic și incert în multe aspecte pentru a ne întări echipa, pentru a intra pregatiți în 2014 să facem față oricăror provocări și experiențe, și nu în ultimul rând pentru a furniza clienților noștri servicii competitive, la un standard ridicat.

Forbes: Trei momente dificile prin care a trecut agenția dvs. în 2013.

Dana Bulat: Cu siguranță cel mai dificil moment a fost perioada post OUG 25 care a aruncat întreaga piață în haos. Cea mai multă energie s-a consumat pentru a restabili echilibrul din punct de vedere al fluxurilor financiare, al procedurilor de lucru atât cu clienții, cât și cu stațiile TV, al reorganizării echipei interne pentru a face față unor situații cu care nu se mai întâlniseră până atunci.

Forbes: Trei lucruri bune care au avut loc pe piața de publicitate din România în acest an.

Dana Bulat: Nu sunt multe lucruri pozitive notabile pe care le-aș putea numi în 2013, dar este de apreciat că, in ciuda dificultăților inerente, piața continuă eforturile de maturizare, transparentizare și de dezvoltare de metrics și analytics, care să ne permită o cuantificare cât mai exactă a soluțiilor de comunicare. Poate anul 2014 va fi mai generos în evenimente pozitive.

Forbes: Trei lucruri care v-au enervat pe piața de publicitate din acest an.

Dana Bulat: 2013 a fost cu siguranță un an agitat pentru piața de media și advertising, cu foarte multe schimbări. Așa cum spuneam și mai sus, cred că principalul lucru negativ a fost OUG 25 care n-a adus aspecte pozitive niciunui jucător din piața de publicitate.

Forbes: Ce i-ați recomanda unui client nou să facă în 2014?

Dana Bulat: Nu prea există rețete și recomandări general valabile. Depinde foarte mult de industria în care acest client activează, de obiectivele de business imediate și pe termen mediu și, nu în ultimul rând, de resursele pe care își permite să le aloce pentru comunicare. Sunt adepta soluțiilor customizate, piața de publicitate din ultimii ani oferind o gamă largă de posibilități de atingere a acestor obiective și de contorizare a eficienței cu care s-au investit aceste bugete, indiferent de mărimea lor.

Forbes: Ce i-ați recomanda unui client vechi care intenționează să-și taie bugetul de comunicare în 2014?

Dana Bulat: Cum spuneam, nu îmi plac recomandările general valabile. Când un client ia această decizie, de regulă trece printr-o perioadă foarte dificilă. Depinde foarte mult de ce hotărăște să facă cu banii pe care îi „economisește” în acest fel, cât de mare este pauza și cât de aglomerată este categoria în care activează din punctul de vedere al comunicării și nu numai. Și evident, depinde de cât de deschis este să înțeleagă posbilul impact negativ pe termen scurt sau mediu. Cu cât pauza este mai lungă, cu atât devine mai scump să obții aceleași rezultate pe care în trecut le obțineai cu un buget mai scăzut. Deci, posibila economie pe termen scurt poate să conducă la cheltuieli de marketing mult mai mari pe viitor sau chiar la pierderi irecuperabile de cotă de piață în categoriile foare active și competitive.

Forbes: Ce v-ați dori să se întâmple pe piața de publicitate în 2014?

Dana Bulat: Să existe mai mult fair play, să avem parte de cât mai mult content de calitate care să ne permită să fim creativi și să oferim clienților soluții integrate, eficiente și atipice, să experimentăm mai mult și, pentru a termina într-o notă pozitivă, să avem parte de bugete cât mai mari. (Zâmbește.)