Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM: „Solidaritatea și parteneriatul – au fost cele mai de preț lecții învățate pe perioada pandemiei”

Fiecare dintre noi a învățat ceva pe tot parcursul acestei pandemii.
 aboneaza-te
dan zaharescu

Însă cele mai importante lecții care au conturat tabloul acestei crize sanitare sunt cele ale solidarității și a parteneriatului, susține directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

„Am învățat că punând alături resurse din domenii complementare, putem învinge dificultățile aducând toți partenerii la masa de discuții, numai astfel putem găsi soluțiile potrivite la problemele care apar. În acestă perioadă, considerăm că industria farmaceutică s-a dovedit a fi  un partener de încredere în discuțiile cu autoritățile, fiindcă a existat un contact permanent”.

Dan Zaharescu este de părere că industria farmaceutică a demonstrat în această perioadă o mobilizare fără precedent, sprijinind sistemul de sănătate și demarând proiecte majore de cercetare pentru găsirea de soluții de diagnostic, tratamente, vaccinuri.

Iar acest lucru a fost demonstrat prin parteneriatele neașteptate care s-au realizat ca urmare a estompării extinderii noului coronavirus. „Dacă unele dintre parteneriate făceau referire la alianțe realizate pur natural între universități și producătorii de vaccinuri, au existat și situații în care cercetători în realizarea de de vacciunuri și –au dat mâna în spirit de complementaritate și de nevoie privind  rezolvarea cât mai rapidă a problemei acute apărută la nivel mondial”, a punctat în cadrul unei noi emisiuni reINVENTAREA României, directorul executiv ARPIM.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește sprijinul de acordare oferit sistemului de sănătate, ARPIM și companiile sale membre au donat 33 milioane de lei în bani, echipamente de protecție și medicamente. Acestea au fost donate fie către Stat, fie către spitale și fundații care erau implicate activ în lupta cu virusul SARS CoV2.

Zaharescu atrage atenția asupra faptului că sistemul de sănătate actual are nevoie de o restructurare din temelii și mai apoi de o reconstruire având la bază investiții în infrastructură, resurse umane, dar cu acces la soluții de ultimă generație.

„Această criză cu care ne confruntăm reprezintă în mod evident un punct de inflexiune pentru sistemele de sănătate și, din nefericire, cu toții știm că România se află la coada clasamentelor în privința procentului din PIB alocat sănătății și o consecință a acestui lucru este că ne aflăm în topul deceselor provocare de boli ce pot fi prevenite și tratabile”, a punctat Dan Zaharescu.

În acest sens, asociația a propus autorităților crearea unui consiliu strategic al inovației în sănătate sub coordonarea prim-ministrului al cărui rol este acela de a elabora un plan de țară în domeniul inovației medicale pentru care să propună acțiuni concrete pentru următorii cinci ani.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii