FacebookTwitterLinkedIn

Dan Tudose, Director General e-acumulatori.ro, rezumă situația în care se află domeniul energiei regenerabile la nouă luni de la lockdown și prezintă predicții pentru anul 2021, în cadrul unei noi ediții a emisiunii Forbes Reinventarea României.

În antreprenoriat este o adaptare continuă, noi eram prezenți și în offline, am păstrat locația offline până în august, apoi am decis să o închidem. Ne-am concentrat 100% pe online. Adaptarea în acest context este mai accelerată“, explică Dan Tudose, adăugând faptul că, în noul context, atenția trebuie concentrată pe schimbările zilnice. Dar care sunt schimbările? Potrivit invitatului Forbes, piața de bricolaj și DYI înregistrează o creștere remarcabilă, iar românii sunt mult mai concentrați pe prețul energiei și impactul consumului de energie asupra mediului.

De asemenea, directorul general remarcă noi tendințe la nivel european: “În urmă cu doi ani, erau taxe și accize suplimentare pentru panourile fotovoltaice provenite din altă zonă decât din UE, cu creșteri de tarife și prețuri minimale. Este încurajată producerea de energie din surse regenerabile, se împarte în mai multe categorii – energia eoliană, fotovoltaică, hidro și alte forme. Nu trebuie să mai beneficiezi de o subvenție la furnizarea de energie în rețea, ai instalat și produci la cost similar cu orice altă sursă de energie“. Drept urmare, în anul 2019 a fost lansat programul Casa Verde, iar în prezent se dezvoltă programe de subvenție ce au în vedere încurajarea energiei verzi, regenerabile.

La nivel mondial, începând cu 2018, rețelele de energie regenerabilă din toate sursele, mai puțin hidro, din 2008 până în 2019, s-a multiplicat de 7 ori de la 200 GB la 1437GB, și luând în considerare și energia hidro, s-a dublat, de la 1150 de GW, a ajuns la 2588GW“, mai adaugă Dan Tudose, despre peisajul energiei regenerabile în ultimii ani.

Care sunt predicțiile? Invitatul Forbes consideră că restricțiile privind distanțarea fizică se vor menține, iar scopul va rămâne răspunderea nevoilor clienților. “90% din activități pot fi făcute în online, mai puțin intervențiile, instalările, construcția de case, în aer liber, cu protecțiile de rigoare. Cifra noastră de afaceri este în creștere, ne-am apucat de instalări pentru Casa Verde, există mult spațiu disponibil pe piață“, concluzionează el.