
Eutron, companie românească fondată în urmă cu 26 de ani, furnizează soluţii tehnologice personalizate. Recent, firma deţinută de Dan Ţone a început un parteneriat cu Parans pentru livrarea de sisteme de captare a luminii soarelui și transport a acesteia prin fibră optică în interiorul clădirilor.
Privind asupra pieței energiei la acest moment, stocul de elemente care generează energie în mod tradițional se epuizează încet. “Combustibilii fosili urmează un trend crescător al prețului, energia nucleară este încă într-o dezbatere de multe ori politizată, gazele naturale urmăresc trendul combustibililor fosili. Evident, energia din surse alternative este o preocupare actuală pentru întreaga planetă și cu siguranță trendul investițional va crește semnificativ în această direcție pe termen mediu și lung”, a declarat Dan Țone, CEO Eutron, pentru Forbes România. În sector au intervenit o serie de provocări, în principal în zona de energie electrică. Din punct de vedere al consumatorilor rezidențiali, aceștia vor trebui în curând să folosească exclusiv energia electrică, în favoarea alimentării cu gaz. “Vorbim de consumatorii importanți care asigură încălzirea și răcirea casei, dar care trebuie obligatoriu corelați cu conceptul de construcții pasive, care iată devine obligatoriu din 2022 și în România. Complexitatea și dimensiunea implicațiilor în a adapta sisteme existente la cerințe viitoare, dată fiind regândirea tuturor elementelor din jurul nostru care consumă energie este imposibil de măsurat și evaluat. Nu este suficientă doar migrarea la autoturismul electric”, adaugă el.
În portofoliul de clienți al Eutron se află business-uri din zona de retail food/non food, logistică și supply chain, sănătate, producție, banking, curierat, administrație locală și centrală. În toată această perioadă, Eutron a adăugat în portofoliu soluții pe care nu le considera relevante în 2019. “Soluții tehnologice pe care le evaluăm ca fiind utile pe termen mediu și lung pentru orice organizație care dorește să aibă grijă de mediul în care angajații săi lucrează, de clienții care intră în spațiile lor și care își petrec o parte bună din timp, fără să se expună riscului de îmbolnăvire. Vorbim de soluții de scanare a temperaturii persoanelor pentru orice tip de activitate, școli, spații publice, clădiri de birouri, soluții de dezinfecție a aerului și suprafețelor prin ozonificare, ioni negativi de plasmă și UV-C”, a mai zis Dan Țone. Sistemele Parans, companie cu care Eutron a încheiat un parteneriat, sprijină dezvoltatorii și companiile să obțină certificate de construcții verzi pentru clădiri, precum LEED și BREEAM.
În 2020, Eutron a raportat o cifră de afaceri de 39,8 milioane de lei și un profit net de aproape 1,5 milioane de lei.