FacebookTwitterLinkedIn

Cade, dar nu se predă. Proprietarul Mobexpert, Dan Şucu se reinventează ca antreprenor şi este dispus să facă orice sacrificiu, numai să domolească scăderea afacerilor. Anul trecut a şi reuşit: veniturile din vânzarea de mobilă au scăzut cu doar trei milioane de euro. Dar nu poate anticipa ce va urma!

Pentru Dan Şucu, ultimul an a fost unul presărat cu grele încercări pe plan profesional. Contextul economic l-a împiedicat pe cunoscutul antreprenor să îşi sporească veniturile, în condiţiile în care clienţii clasici ai Mobexpert sunt printre cei mai afectaţi de situaţia economică. „Clientul nostru are o educaţie superioară şi venituri medii şi peste medii. Este vorba exact de clasa cea mai afectată, în acest moment, în România“, explică Şucu. Scăderea veniturilor populaţiei din ultimii doi ani a coborât astfel puterea de cumpărare a clienţilor Mobexpert către zona de discount. „Noi nu ne vom orienta către producţia de acest tip“, ţine însă să precizeze Şucu.

Pentru a face faţă scăderii pieţei, omul de afaceri a demarat încă de anul trecut un program, prin intermediul căruia comercializează mobila în rate, un aspect inedit pentru compania Mobexpert. Noutatea vine însă din faptul că producătorul de mobilă preia costurile suplimentare ale ratelor de la clienţi şi le plăteşte direct băncii, în urma unei negocieri directe. Iar Şucu explică procedura: chiar dacă la prima vedere pare să piardă, situaţia este cu totul alta. Plus de asta, există posibilitatea să câştige noi clienţi.

Una este situaţia în care potenţialul client Mobexpert negociază individual cu banca pentru un credit, iar alta este atunci când Mobexpert negociază cu instituţia financiară pentru 1.000 de clienţi. „Costurile pentru sume mai mari, de 8.000-9.000 de lei, sunt comparabile cu reducerile pentru fidelizare pe care oricum le oferim clientului“, explică omul de afaceri, precizând că situaţia exemplificată mai sus este chiar reală, iar persoanele în cauză au fost câştigate în acest mod drept clienţi ai Mobexpert.

Deşi produsul s-a bucurat de succes, omul de afaceri s-a văzut nevoit să se reorienteze după doar şase luni, întrucât instituţia de credit cu care colaborase nu a mai dorit să prelungească înţelegerea. „Acum lucrăm cu UniCredit Ţiriac. Într-o situaţie de genul acesta îţi este mai greu să te înţelegi cu străinii, aşa că am vorbit tot cu «unul de-al nostru», (Ion Ţiriac – n. red.) şi am reuşit să obţinem ceva ce funcţionează în continuare. E un produs pe care vrem să îl permanentizăm“, afirmă managerul Mobexpert.

Dan Şucu a început de anul trecut să dărâme, rând pe rând, toate „miturile“ negative care planau în jurul businessului său. Unul era legat de vânzările mobilei de exterior. Nu a acceptat ideea că nu poate vinde bine acest produs. A făcut o colecţie mai bună de mobilă de grădină, a scos-o în trotuar, chiar în faţa magazinelor, şi a ajuns să vândă ca în vremurile bune, după cum spune chiar el.

Un alt subiect tabu în cadrul companiei era vânzarea produselor albe. Dacă în trecut clienţii ocoleau acest tip de mobilier, rearanjarea lor în magazine i-a atras pe clienţi. Proprietarul Mobexpert crede însă că revenirea mobilei de culoare deschisă printre preferinţele cumpărătorilor ţine şi de efectul pozitiv al acestor culori asupra psihicului.

Restructurarea companiei l-a ajutat pe Şucu să limiteze scăderea cifrei de afaceri cu doar trei milioane de euro, la 112 milioane de euro în 2010, însă îi este foarte greu să anticipeze cum va încheia acest an. Unul dintre motive îl constituie şi statisticile care arată că retailul e printre domeniile cu cele mai mari descreşteri. „Nu îmi mai fac planuri pe mai mult de trei luni. Nu există motive de optimism pe retailul fiscalizat“, afirmă antreprenorul.

Vezi care era averea lui Dan Șucu în 2010