„E greu de spus, acum depinde de cum va evolua pandemia, de ce restricții vom avea, pentru că restricțiile sunt cele care determină închiderea de activități economice, opresc sau limitează consumul și toate aceste lucruri au un impact în economie”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, în cadrul evenimentului Forbes Forward.
El consideră că, în perioada imediat următoare, efectele vaccinării și diminuarea crizei de sănătate vor fi reperele care vor susține economia.
„Întrevedem mai degrabă un scenariu pozitiv decât unul negativ. Dar, problema principală constă în limitarea consumului, limitarea unor activități economice. Odată cu limitarea consumului înseamnă alte activități economice care nu funcționează la randament maxim. Deci, într-adevăr ar fi o reacție în lanț care ar duce la o scădere economică, nu la o creștere economică”, continuă acesta.
În opinia lui, având în vedere că în niciunul dintre statele UE nu se mai mizează pe un lockdown total precum cel din 2020, România nu va mai asista la o scădere economică semnificativă în trimestrele viitoare, ci dimpotrivă. „Estimarea noastră merge spre o creștere economică substanțială chiar. Sigur că totul depinde de cum depășim problemele legate de pandemie, dar se întrevede luminița de la capătul tunelului. (…) Noi estimăm că vom depăși PIB-ul potențial în cursul acestui an, adică vom intra pe o creștere semnificativă în 2021, mai ales în trimestrele III și IV”, punctează Dan Suciu. De ce? „Pentru că odată depășită situația pandemică există resursele necesare la nivelul sistemului bancar și o cerere semnificativă în economie pentru a avea o creștere semnificativă la rândul ei în perioada imediat următoare”, explică purtătorul de cuvânt al BNR.
Pentru anul în curs, Banca Națională estimează o creștere economică de peste 3%, ceea ce este, potrivit lui Suciu, „o creștere semnificativă pentru România”.
La această creștere economică ar putea contribui și pachetul de susținere financiară pe care UE se angajează să îl ofere statelor membre. „Ne așteptăm să vină un aport semnificativ din partea fondurilor europene, dar să vedem capacitatea statului român de a le resorbi”, afirmă Suciu. Astfel că, aceste fonduri europene ar putea reprezenta marea oportunitate pentru România, mai ales că, din punctul lui de vedere, sunt niște bani care se obțin relativ ușor și care pot fi direcționați către zonele de mare problemă pentru țară. „Sunt convins că, odată acoperită o serie întreagă de cheltuieli de genul acesta, ele au capacitatea de a genera investiții suplimentare odată ce infrastructura este cumva așezată, odată ce pregătirea profesională este susținută. Toate aceste elemente au valoare de a aduce bani suplimentari în economie pe termen mediu”, susține Dan Suciu convins că statul român va beneficia de aceste fonduri, poate nu la nivelul maximal la care ar trebui.
„Ceva bani tot vor intra și din acest punct de vedere sunt extrem de optimist că în perioada imediat următoare există o resursă de genul acesta și va contribui la perpetuarea creșterii economice pe o perioadă mai lungă de timp”, mai spune el.
În plus, odată cu reluarea creșterii economice, Dan Suciu estimează și alte cifre în ceea ce privește investițiile străine față de cele 3-4 miliarde înregistrate în ultimii ani. „A fost loc de mai mult și este în continuare loc de mai mult. Probabil vom crește aceste cifre în anii care vin. De la anul, dacă campania de vaccinare va da rezultate în toată zona europeană și în România, nu văd motive pentru care investițiile și economia să nu revină la nivelurile de altădată”, subliniază purtătorul de cuvânt al BNR. Din perspectiva lui, România este o țară stabilă cu coeficienți și cu parametri buni în ceea ce privește economia, cu un potențial de creștere pe care nu îl recunoaște în alte zone, cu o populație în continuare relativ bine pregătită și capabilă să facă față provocărilor, într-o zonă interesantă din punct de vedere geografic. „Sigur cu lipsurile noastre, dar care pot fi compensate de toate aceste atribuții. E o țară în plină dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește infrastructura”, conchide Dan Suciu.