Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Dan Suciu (BNR) despre declarațiile lui Cataramă privind cursul leu/euro: Ar fi absurd ca BNR să susțină un curs care nu este expresia pieței, ar cheltui rezervă valutară inutil, dar este evident că există presiuni semnificative asupra cursului

Referitor la declarațiile făcute de Viorel Cataramă, președintele - director general al Elvila, că, în realitate cursul de schimb leu/euro ar trebui să fie de peste 5 lei, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a declarat că ar fi absurd ca banca să susțină un curs care nu este expresia pieței, deoarece ar cheltui rezervă valutară inutil, dar este evident că există presiuni semnificative asupra cursului.
dan suciu

„Dincolo de forma de exprimare cel puțin ridicolă legată de conducerea Băncii Naționale – care arată limitele personajului și nu merită comentată -, referitor la cursul de schimb, sunt opinii și opinii. Unii spun că actualul curs de 4,65 (n.red. – lei) e prea ridicat, nu prea scăzut, cum spune domnul Cataramă. Dânsul este exportator și probabil că nivelul pe care îl evocă este cel la care producția dânsului e eficientă. Din fericire, sunt și alți exportatori mai eficienți…. Cursul este efectul multiplelor interese din piață. BNR nu se opune niciodată pieței, ar fi absurd ca banca să susțină un curs care nu este expresia pieței. BNR ar cheltui rezervă valutară inutil. Este însă evident că există, așa cum a spus, încă din toamnă, domnul Guvernator, presiuni semnificative asupra cursului”, a afirmat Dan Suciu.

Cursurile pieţei valutare, publicate de BNR, în fiecare zi lucrătoare a anului, sunt calculate ca medie a cotaţiilor practicate de băncile autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară. Ieri, cursul valutar leu/euro afișat de BNR era de 4,6551 de lei, o scădere de 0,07%, față de nivel din ziua precedentă.

Barometrul Forbes România (II): Cursul valutar leu/euro mediu din 2018 poate ajunge la 4,8 lei

Cataramă, care este și prim-vicepreședinte al PNL Sector 2 și se află în mijlocul unui scandal în partid, acuzând că se încearcă preluarea partidului de grupuri externe, a afirmat, cu ocazia listării tehnice a Elvila pe piața AeRO a Bursei de Valori București, că:

Aş vrea să fiţi conştienţi de faptul că, în România, se întâmplă un lucru groaznic: creşterea salariilor din pix a generat creşterea preţului tuturor producătorilor, fie că sunt în industrie, fie că sunt în agricultură, iar producătorii români nu mai pot să îşi vândă produsele sau şi le vând din ce în ce mai greu, fie în străinătate, fie în România. De ce? Pentru că avem o gaşcă, pe care eu aş numi-o criminală, de comunişti în Banca Naţională, care urmează ordinele socialiştilor grupaţi în PSD – ALDE şi ţin cursul de schimb la un nivel care nu reprezintă realitatea în România. Astfel încât, astăzi, Banca Naţională, prin politica pe care o face şi din cauza acestei grupări la vârf, de comunişti, că nu pot să îi numesc altfel, împreună cu guvernul socialist, încurajează importurile şi fac dependentă România de importuri şi de împrumuturi, omoară producţia, omoară exporturile şi omoară sectorul privat.

Întrebat unde ar trebui să fie în prezent cursul de schimb, Cataramă a spus că la peste 5 lei, nu de aproximativ 4,65-4,66 de lei, cât este în prezent cursul afișat zilnic de BNR.

După părerea mea, cursul ar trebui să fie oricum peste 5 (n.red. – lei). Undeva spre 5,3 – 5,4. Adică trebuie să urmărim, dacă vreţi, creşterea preţurilor care a avut loc în România cu devalorizarea monedei naţionale”, a mai spus Cataramă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii