Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

ForbesForward |
|

Dan Petre (D&D Research): Conceptul de work from home a devenit standardul pentru unele industrii

Ideea de „Work from home” a devenit pentru angajați un reper în perioada de criză sanitară, dar nu în mod egal. Pentru unele industrii a devenit standardul și nu se dorește în prezent o întoarcere la modul de lucru de dinainte de pandemie și pentru altele a fost doar o modă sau un lux în care au fost obligate să se implice pentru că au fost forțate de situație din acel moment.

„După cum spunea William Gibson, un cunoscut scriitor de ficțiune, viitorul este deja aici, doar că el nu este distribuit în mod egal. În România, viitorul a venit, este deja aici, dar este foarte inegal distribuit. În anumite industrii, țara noastră este foarte conectată la ceea ce se întâmplă la nivel internațional, precum industria de IT, gaming, coding. În aceste domenii suntem conectați cu tot ceea ce se întâmplă în Silicon Valley și alte zone”, declară Dr. Dan Petre, Managing Partner și Fondator D&D Research.

Pe de altă parte, în industrii precum producția, situația stă total diferit și România este deconectată de ceea ce se întâmplă la nivel internațional.

În ceea ce privește work from home, acest concept a fost redescoperit încă de la începutul crizei sanitare, dar în același timp și au fost descoperite și dificultățile cu care acesta vine. Nevoia de împărțire a spațiului fizic și timpului între cele două roluri, cel profesional și cel personal, dar și cu ceilalți membri ai familiei sunt câteva dintre dificultățile menționate de Dan Petre.

„În toate studiile există o variabilă care îi împarte pe cei care răspund în două categorii și anume dacă au sau dacă nu copii. Mai în glumă, noi împărțim angajații în două mari categorii: cei care au copii și cei care nu au. Dacă în cazul celor din urmă situația este foarte bună în ceea ce privește work from home, pentru cei care au copii este una foarte delicată, ei dorind să se întoarcă rapid la locul de muncă. Această deschidere către work from home sau work from office este foarte diferită în funcție de tipul de industrie și de etapa de viață în care se află persoana angajată”, punctează fondatorul D&D Research.

Din perspectiva angajatorilor, principala temă identificată de Dan Petre în timpul pandemiei a fost impactul asupra productivității. Toate procedurile construite de zeci sau chiar sute de ani s-au schimbat. De asemenea, definirea noilor indicatori de performanță și cultura organizației, în cazul work from home, au devenit alte teme de interes. În cazul culturii organizației, interacțiunile erau și ele definite clar de anumite realități, dar au fost date peste cap în totalitate. „De exemplu a scăzut foarte mult coeziunea echipelor și a intervenit o dificultate în ceea ce privește eficiența acestora în munca de la distanță.”

Ajustarea flow-ului activității la formatul online a fost o altă dificultate întâmpinată de angajatori. A fost nevoie de investiții pentru a asigura infrastructura tehnică astfel încât toți angajații, sau cel puțin cei relevanți, să se integreze în acest nou flux de interacțiune.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii