Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?
Chaos Management –în 2021 chiar s-a mers pe teritorii complet necunoscute: învățăm să conviețuim cu o pandemie foarte puternică, pare că începem să înțelegem și să învățăm să limităm impactul teoriilor conspiraționiste care au niște tools extrem de puternice la îndemână, învățăm să fim o idee mai autonomi datorită tehnologiei.
Pe parte economică este clar că suntem pe un teritoriu necunoscut, acela al hiperinflației.
Pe parte investițională, există mulți bani în piață care-și caută un loc. Având în vedere unde credem că suntem în acest ciclu macroeconomic, va fi interesant de urmărit ce randamente vor putea aduce investițiile făcute în perioada aceasta.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Companiile în care investim sunt în zona de DeepTech sau măcar High Tech și se dezvoltă în afara României, făcând surf, dacă vreți, pe valul acesta de digitalizare accelerată a business-urilor, dar și a societății. Proiectele lor sunt în general prioritizate de către clienții lor.
Din perspectiva asta, noi monitorizăm eventuale semnale de slow down și observăm că digitalizarea, ca și termen generic, este în plină viteză, mai ales în afara României.
Din tot ce ați enumerat mai sus, cred că singurul factor puțin îngrijorător este apariția repetată a discuțiilor despre taxarea celor din IT. Acolo este nevoie de continuitate dacă se dorește recuperarea handicapului față de alte țări europene și dacă se dorește evitarea emigrării încă unei generații educate și curajoase.
Rezultatele GapMinder nu sunt publice, dar sunt foarte bune. Cred că puteți să vedeți povești de succes la noi în portfolio de tip FintechOS, Druid.AI, Soleadify, TypingDNA, Machinations, Innoship, Frisbo, Cartloop, Deepstash, XVison, Medic.ai, și altele care încă sunt sub radar.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Criza a forțat o accelerare și un nou val de inovație și a adus un suflu nou în această generație de antreprenori. De asemenea, antreprenorii cu experiență și-au transformat organizațiile și au devenit cu atât mai încrezători în sustenabilitatea și reziliența companiilor lor. Mai mulți antreprenori au îndrăzneala de a visa și de a face lucruri importante.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Mediul privat pare rezilient de mulți ani, dar în plus acum există mai multe alternative de finanțare pentru companiile la început de drum, adică perioada cea mai periculoasă din viața acestora.
În 2021 mediul de afaceri a fost privat de stabilitatea și predictibilitatea necesare adoptării deciziilor de business și realizării investițiilor sustenabile. Se menține incertitudinea legată de implementarea politicilor menite să soluționeze dezechilibrele bugetare, impactul pandemiei și al creșterii costurilor cu energia asupra finanțelor publice.
Totuși în luna aprilie a acestui an agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătățit ratingul României de la negativ la stabil, iar în octombrie a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda naţională la BBB minus/A-3, preconizând o îmbunătățire a situației fiscale în următorii doi ani.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Încălzirea globală, pandemia, transformările energetice, îmbătrânirea populației, adaptarea la un nou mod de lucru hybrid la birou – de acasă, vor continua să stimuleze și să provoace capacitatea noastră de adaptare, transformare și inovație. Soluțiile vor continua să fie colaborarea la nivel global, crearea și susținerea de ecosisteme funcționale, dubla transformare – sustenabilitate și transformare digitală – recalificarea forței de muncă. Este important să ne antrenăm și să ne dezvoltăm capacitatea de a vedea viitorul, pentru a acționa inspirat, conștient și responsabil.