Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

Dan Isai, CEO Salad Box: Stat, antreprenori, bănci – trebuie să gândim împreună, nu ne permitem să ne uităm doar la propriile nevoi, e nevoie o lecție reală de unitate pe care să o dăm

Dan Isai, cofondatorul și CEO-ul lanțului de restaurante Salad Box, consideră că statul român trebuie să ia decizii urgente pentru a sprijini eforturile companiilor, în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, însă, totodată, este nevoie ca toți actorii implicați în mediul de business: statul, antreprenorii și băncile să coopereze.
Dan Isai-cofondator Salad Box

Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Suntem la limita de avea toate restaurantele din România închise, în acest moment mai funcționează doar cele situate în mall-uri dar ne așteaptăm și aici să intervină cât de curând decizia de închidere/limitare drastică a traficului. Le-am păstrat deschise mai mult pentru a susține nevoile publicului și de a păstra activ personalul de aici, e evident că economic decizia nu e eficientă, vânzările au scăzut cu 90%, în plus apare și riscul la care sunt expuși angajații, în ciuda tuturor măsurilor de protecție pe care le-am luat. Sincopele pe întregul lanț deja sunt vizibile, furnizorii sunt și ei în situația de a-și limita activitatea.

Internațional, situația variază de la țară la țară, în zonele cele mai afectate, cum sunt Italia, Franța, Canada sau UK restaurantele sunt închise, în altele programul este încă normal cu adaptările de rigoare, urmărim deciziile luate de autorități și acționăm în conformitate.

Toate deschiderile noi pe care le aveam programate în perioada următoare au fost amânate, săptămâna viitoare ar fi trebuit să marcăm 3 noi deschideri, în Malta, Belgia și în Târgu Mureș.

Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dumneavoastră le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Angajații din sediul central lucrează, în prezent, de acasă, cu un program limitat la 4 zile, cu ajustările impuse la salariu. Tot managementul din companie a acceptat scăderea salariilor la 50% pentru a putea prelungi cât mai mult perioada în care ne putem susține salarial angajații chiar și în lipsa încasărilor. Pentru moment, am sistat orice angajare și am renunțat și la programul de immersion, nu se mai justifica. Așteptăm rapid o decizie la nivel guvernamental pentru a vedea dacă și cel fel de susținerea va fi oferită angajatorilor, dorința noastră este să conservăm cât mai mult din forța umană în care am investit în toți acești ani.

Forbes România: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

E nevoie de decizii urgente în care statul să ia asupra sa efortul major dus până acum de companii. De la garantarea de credite cu dobândă de 0% astfel încât să nu blocăm cash flow-ul, la amânarea plății măcar a unor contribuții pe o perioadă de 2-3 luni, sunt foarte multe măsuri ce pot fi adoptate și sunt absolut justificate. Nici nu mai vorbim de datoriile pe care statul le are către mediul privat, toate rambursările de TVA, samd.

E important însă să nu cădem în capcana plafonărilor, IMM înseamnă zeci de tipuri de companii cu nevoi extrem de diverse. Poate cea mai simplă formulă ar fi un ajutor în reverse, vezi cât a contribuit o companie în ultimul an și încerci să-I oferi ajutorul pe măsura acestor contribuții.

Până la urma, statul român trebuie doar să aibă ochii deschiși la măsurile adoptate de alte state UE și să le copieze, pentru că un alt mare risc e să ajungem să mărim și mai mult distanța care oricum exista între noi și celelalte țări.

Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dumneavoastră dacă epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

Reevaluăm acum toate planurile pe termen scurt și mediu dar încă suntem departe de vârful crizei, deci scenariile pot fi modificate radical. Totul va depinde de cât de solidari vom reuși să fim. Stat, antreprenori, bănci – trebuie să gândim împreună, nu ne permitem să ne uităm doar la propriile nevoi, e nevoie o lecție reală de unitate pe care să o dăm.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii