Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Forbes 500 |
|

Dan Grigore Adamescu – 500 Miliardari Ediția 2011

Dan Adamescu.jpg
Nume: Dan Grigore Adamescu Avere: 900-950 de milioane de euro Varsta: 63 de ani Resedinta: București Domeniu/Companie: Centre comerciale, asigurări, hoteluri, mass-media Pasiuni: masini

Miliardarul Dan Grigore Adamescu nu a abdicat nici în ultimul an de la discreţia deja cunoscută. Totuşi, rezultatele, tranzacţiile şi noile proiecte, deloc puţine la număr, au vorbit despre strategia omului de afaceri. Asigurările au fost cartea câştigătoare a imperiului Adamescu în ultimul an. Compania Astra Asigurări şi-a adjudecat poziţia de lider pe piaţa asigurărilor la finalul anului 2010, raportând o creştere cu 37% a afacerilor. Datorită dublării veniturilor din vânzarea poliţelor RCA (răspundere civilă auto), asigurătorul a subscris anul trecut prime brute în valoare de 1,1 miliarde de lei.

La jumătatea lui 2011, Astra Asigurări a înregistrat o scădere de 3,7% a volumului de prime brute subscrise, comparativ cu perioada similară a anului anterior, dar profitul brut al companiei a urcat de peste şapte ori, la 82 de milioane de lei. Această evoluţie a fost favorizată şi de vânzarea participaţiei la Generali România, după opt ani de negocieri. În luna iunie, asigurătorul a ieşit din acţionariatul Generali România, prin vânzarea către grupul italian Generali a unui pachet de acţiuni reprezentând 16,03% din capitalul social al subsidiarei locale. Valoarea tranzacţiei a fost de aproximativ 24 de milioane de euro.

Tot în luna iunie, Uniqa Group Austria a ieşit din acţionariatul Astra Asigurări. Prin două tranzacţii speciale, derulate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), austriecii şi-au lichidat deţinerea de 27% din liderul pieţei româneşti de asigurări. Cele 19,57 de milioane de acţiuni Astra Asigurări (ATRA) au fost vândute de Uniqa Group Austria către The Nova Group România la preţul de 5,42 lei/titlu, cu 16,6% sub preţul la care acţiunile ATRA erau tranzacţionate atunci pe piaţa principală Rasdaq. Valoarea totală a pachetului a fost de 106,02 milioane de lei (24,9 milioane de euro). După această tranzacţie, The Nova Group România, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, deţine 99,7% din compania de asigurări.

În aceste condiţii, în mâinile altor acţionari erau, la jumătatea lui 2011, numai 0,3% din acţiuni. În toamna anului 2010, Astra Asigurări a intrat pe piaţa din Ungaria, inaugurând sucursala Astra Biztosító de la Budapesta, unde subscrie pentru început pe segmentele: RCA, property şi Casco. În timp ce asigurările nu şi-au dezminţit trendul pozitiv, retailul a resimţit un uşor declin în 2010, pentru ca la începutul lui 2011 să se accentueze. Afacerile Unirea Shopping Center (SCDM), compania care controlează magazinul cu acelaşi nume de la kilometrul zero al Capitalei şi un mall din Braşov, au scăzut cu 11%, la 86,4 milioane de lei anul trecut, iar profitul net s-a înjumătăţit, la 6 milioane de lei.

Pentru primele trei luni din acest an, compania a raportat către BVB un profit net de 3,06 milioane de lei, în scădere cu 53% faţă de perioada similară a lui 2010. În raportul trimestrial, compania, care a atras în ultimii trei ani mărci precum Zara, Bershka sau H&M, nu a oferit nicio explicaţie pentru diminuarea cifrei de afaceri.

Dacă Dan Grigore Adamescu a continuat să rămână într-un con de umbră mediatic, fiul său, Alexander Adamescu, a ieşit în faţă în acest an, păstrând, totuşi, o discreţie maximă în ceea ce priveşte planurile personale de business. Liceul – în Germania, facultatea – în Franţa, cercetare şi consultanţă – în America. Aşa sună, cât se poate de concis, cosmopolitul traseu academic al lui Alexander Adamescu (33 de ani). Din 2006, Alexander s-a întors în România, unde s-a implicat în afacerile imperiului financiar construit de tatăl lui. După întoarcerea de la studii, a fost ales vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al asigurătorului Astra Asigurări.În toamna lui 2009, a ajuns preşedinte al Consiliului de Administraţie al retailerului de electronice, electrocasnice şi IT&C Flamingo International. Iar la sfârşitul lunii aprilie 2011, a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei hoteliere InterContinental Bucureşti (RCHI), care operează hotelul cu acelaşi nume din Bucureşti.

În luna aprilie, familia Adamescu a ajuns să controleze indirect 32% din acţiunile InterContinental (RCHI), după ce, prin intermediul Astra Asigurări, preluase un pachet de 16,2% din acţiuni, de la RHIC Holding (Luxemburg). Acţionarii RHIC Holding nu sunt publici, dar au existat speculaţii că firma ar fi controlată de familia Păunescu. Adamescu mai deţinea 15,7% din InterContinental prin The Nova Group, din noiembrie 2008.

Alexander Adamescu nu are deloc aerul unui băiat de Dorobanţi, aşa cum se întâmplă cu fiii multora dintre cei mai bogaţi români. Ba dimpotrivă. Vorbeşte cu modestie şi nu preferă lumina reflectoarelor. Se simte deja antreprenor sau mai are, încă, de crescut? „Prefer ca alţii să vorbească despre asta“, spune el. Nu face nicio aluzie (nici măcar în treacăt) la moştenirea Adamescu ce apasă pe umerii săi.

În primul interviu acordat presei româneşti pentru revista „Forbes România“, Alexander Adamescu susţine că nu ar fi rău ca oamenii de afaceri români, şi nu numai, să nu îşi mai plângă de milă. „Să nu ignorăm faptul că sunt ţări într-o situaţie mult mai dramatică decât România“, explică el.

Vezi care era averea lui Dan Grigore Adamescu în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii