Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Dan Fiterman și familia – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Dan Fiterman și familia Avere: 28-30 de milioane de euro Varsta: 31 de ani Resedinta: Iași Domeniu/Companie: Servicii medicale, imobiliare, farma  

„Şi eu am fost într-un spital.“ Aceasta a fost experienţa care l-a determinat pe Dan Fiterman să pornească un business privat de servicii medicale. Dan Fiterman, proprietarul centrului medical privat Arcadia din Iaşi, se recomandă un pionier în afaceri. Problemele de sănătate şi un diagnostic greşit l-au determinat să reînvie tradiţia familiei (prima clinică medicală a fost deschisă de familia Fiterman acum 80 de ani, în Cernăuţi) şi să deschidă primul spital privat din zona Moldovei. O decizie pe cât de necesară, pe atât de inspirată în contextul actual, când închiderea a circa 70 de spitale de stat din ţară şi exodul medicilor români au împins sănătatea în cea mai mare criză din ultimii zece ani, iar clinicile private câştigă tot mai mulţi clienţi.

De fapt, pe acest lucru mizează şi Fiterman: ca unitatea pe care o controlează să devină o alternativă pentru spitalele de stat. „Noi nu încercăm să înlocuim serviciile medicale de stat, ci să fim o alternativă pentru cei care îşi doresc calitate“, afirmă omul de afaceri. Nici nu ar putea înlocui în totalitate sistemul de stat de sănătate. „În nicio ţară din lume sistemul privat de sănătate nu poate înlocui sistemul public. Statul trebuie să acopere tot ceea ce înseamnă urgenţe şi bolnavi cronici“, explică Fiterman. Iar pentru zona Moldovei, unde investiţiile private în sistemul medical lipsesc cu desăvârşire, Arcadia a devenit o alternativă în doar un an de la deschidere (investiţia în spital s-a ridicat la aproximativ 20 de milioane de euro, peste jumătate din sumă provenind din fonduri proprii). Iar încasările din această perioadă, care se ridică la aproximativ şase milioane de euro (aproape de două ori mai mult decât estimările iniţiale ale proprietarilor), vin să susţină acest lucru.

Încasările nu sunt singurul parametru încurajator: la fel şi numărul abonaţilor (aproximativ 10.000), numărul oamenilor care trec zilnic pragul spitalului (650 de persoane) sau gradul de ocupare (40%) – toţi sunt indicatori peste aşteptările iniţiale. „Noi am venit să spargem un mare bloc de gheaţă – serviciile medicale de stat –, care era până la noi, singura variantă a pacienţilor“, declară Dan Fiterman. Apropo de pionierat. Fiterman senior a deschis prima clinică privată din Iaşi la începutul anilor ’90 – era o clinică de stomatologie.

Cu cifrele de mai sus în minte, familia Fiterman plănuieşte extinderea reţelei până la finalul acestui an. Aşa că, în următoarele luni, se vor inaugura două policlinici în Iaşi – cu investiţii de circa 1,5-2 milioane de euro fiecare – şi un nou spital a cărui amplasare rămâne un secret bine păzit. Cert este că Fiterman începe cu acest nou spital extinderea pe piaţa de profil din zonă. Cererea nu i-ar lipsi – în acest moment Arcadia este singurul spital multidisciplinar privat din zona Moldovei. Un avantaj pentru noile deschideri este faptul că familia Fiterman deţine o serie de spaţii în zone cheie ale oraşului. Astfel, povara plăţii unor chirii fabuloase este luată de pe umerii oamenilor de afaceri, efortul investiţional fiind direcţionat exclusiv către dotarea şi amenajarea clinicilor.

Încet, Dan Fiterman – cel pe a cărui mână a intrat dezvoltarea businessului medical şi din real estate (sora sa se ocupă de afacerile din farma, familia Fiterman controlând şi producătorul de medicamente Fiterman Farma, o afacere deschisă la mijlocul anilor ’90) – vizează transformarea întregului portofoliu de clădiri în centre medicale (în prezent, familia Fiterman controlează 30.000 de metri pătraţi de spaţii office şi de clinici). În acelaşi timp, odată cu extinderea reţelei de clinici, Fiterman încearcă şi o integrare a businessului medical.

Prima policlinică va fi deschisă într-o clădire în care funcţionează deja un centru de imagistică (în cei trei ani de la inagurarea centrului, au fost diagnosticaţi 45.000 de pacienţi). Economistul Fiterman mai are câţiva aşi în mânecă. A deschis şi un laborator de analize medicale. Pregăteşte şi lansarea unui centru de dializă – unul dintre cele mai mari din România, spune el. „Încercăm să integrăm totul şi să facem performanţă“, afirmă el şi precizează faptul că îşi doreşte ca Arcadia să devină unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii