FacebookTwitterLinkedIn

Licențiat în Relații Comerciale și Financiar-Bancare Interne și Internaționale, Dan Ciocea (35 de ani) și-a început parcursul antreprenorial cu o mică afacere în sablatul geamurilor, încă din primul an de facultate (2007). Ulterior, omul de afaceri din Galați s-a extins treptat, devenind și importator de uși din Cehia și Polonia. “Lucrând foarte mult pe șantiere am decis să deschid și o mică firmă de construcții industriale”, povestește Dan Ciocea, care s-a reorientat către HoReCa în 2009, an în care România era zdruncinată de criza financiară.

Astfel, a pus bazele brandului Presidential Ballroom, ca mai apoi să investească într-o mică firmă de publicitate outdoor. Doi ani mai târziu, când România abia își revenea după primul crah bursier din istoria țării, Dan Ciocea a pus bazele și celei de-a doua locații Presidential Ballroom, în zona Militari. Iar la trei ani distanță, antreprenorul a creat un nou brand, American Ballroom, pe o suprafață de 5.000 mp, care astăzi, este cea mai mare locație de evenimente la nivel național.

Apetitul pentru investiții al antreprenorului a continuat de-a lungul anilor. În 2016, Dan Ciocea a înființat un azil pentru bătrâni, cu o capacitate de 110 locuri, și a intrat în industria alimentară de prelucrare și procesare, prin achiziția fabricii de zahăr de la Liești, județul Galați, pe care a retehnologizat-o în 2019.

“Am retehnologizat o parte din fabrica de zahăr de la Liești, cumpărând 2 linii noi de producție pentru a prelucra floarea soarelui. O linie care transformă floarea soarelui în miez de floarea soarelui pentru industria de panificație și o altă linie pentru fabricarea  brichetelor din coajă de floarea soarelui”, mai spune omul de afaceri. De numele său se leagă și câteva proiecte imobiliare din nordul Capitalei, finalizate în 2019.

În plus, Dan Ciocea consideră că s-a născut cu antreprenoriatul în sânge, fiind ceva natural pentru el. Iar succesul de care se bucură astăzi confirmă afirmațiile antreprenorului. “Nu a trebuit să muncesc niciodată. Am făcut ceea ce mi-a plăcut”, mărturisește Owner-ul American Ballroom. Anul trecut, el a investit 2,5 milioane de euro în 6 saloane de evenimente, ce funcționeză sub un nou brand, The Best Ballroom.

De remarcat este că, 95% din serviciile grupului sunt externalizate către diverse companii, strategie rar întâlnită printre antreprenorii români. “La saloane fiecare șef de salon are firma lui de ospătari, iar fiecare șef bucătar are firma lui de bucătari”, explică Dan Ciocea, care s-a diferențiat pe piață prin seriozitatea și loialitatea oferită clienților. “Suntem exigenți cu noi, pragmatici și iubim ceea ce facem. Nu o facem pentru bani. Banii reprezintă doar răsplata muncii noastre”, continuă executivul.

În ultimii 15 ani, omul de afaceri a investit circa 20 de milioane de euro în proiectele sale. Pentru anul acesta plănuiește o investiție de 3 milioane de euro într-un hotel de cinci stele de tip Boutique amplasat în centrul Bucureștiului, ce va avea ca termen de livrare primul trimestru din 2021. Iar planurile antreprenorului nu se opresc aici.

“Investim și într-un lanț de supermarket-uri sub franciza unei companii multinaționale. Este un proiect pilot, vom vedea ce iese. La ora actuala avem două unități în lucru. Pentru viitor ne dorim să investim într-un complex care va fi format din 7 corturi de evenimente, cu restaurant “a la carte”, cu piscină și bazin de înot pentru agrement, sală de fitness, terenuri de tenis, terenuri de fotbal, loc de joacă pentru copii”, punctează Dan Ciocea.

Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a lovit crunt afacerile proprietarului American Ballroom, cifra de afaceri prăbușindu-se considerabil față de anul precedent. În opinia lui, criza actuală este în mare parte o criză “creată de frica și de incapacitatea autorităților de a lua decizii în interesul economiei românești”. 

“Diferența dintre criza din 2008 și cea din 2020 este că în 2008 băncile au fost problema, iar în 2020 băncile sunt soluția. Problema anului 2020 va fi anul 2021, an în care va veni nota de plată pentru ultimii 30 de ani de incompetență politică, fapt care va provoca un tsunami economic în România”, atrage el atenția.

Dan Ciocea consideră că în 2021, criza sanitară și cea economică vor avea urmări catastrofale. De la creșterea șomajului, la impozite mai mari și până la o inegalitate socială fără precedent. Iar problemele sociale și protestele vor fi nelipsite.

“Imaginați-vă că în 2008 Grecia, cu o economie egală cu a României, a pus în pericol întreaga Uniune Europeană și timp de 10 ani toată Uniunea Europeană s-a chinuit să salveze Grecia.

Imaginați-vă  ce se va întâmpla dacă vor cădea țări precum Italia și Spania cu o economie aproape de 10 ori mai mare. La vremea respectivă Guvernul a tăiat 25% din salarii.

Acum, ca să supraviețuim, în cazul în care una din țările menționate va avea problemele pe care le-a avut Grecia, ce impact va avea asupra Romaniei? Dezastruos! Probabil ne vom împrumuta pentru următoarele 10 generații, asta în cel mai fericit caz, dacă România va avea de unde”, mai spune omul de afaceri.

În industriile în care activează, Dan Ciocea observă un trend descendent și subliniază faptul că mai mult de 60-70% din piață este efectiv distrusă. El consideră că 60% dintre companiile din HoReCa nu-și vor mai deschide ușile niciodată, iar sute de mii de oameni își vor pierde locurile de muncă.

“Dacă România se va împrumuta de bani pentru plata salariilor bugetarilor, pensiilor și ajutoarelor sociale și nu va reduce cu 30-40% aparatul administrativ ne vom sinucide economic. România trebuie să reducă aparatul administrativ și să aloce bani către investiții în infrastructura, energie, educație și cercetare”, susține antreprenorul.

Onwer-ul American Ballroom este de părere că planurile făcute la începutul anului nu mai sunt aplicabile în următorii 5 ani. De ce? “Pentru că economia și modul nostru de viață se vor schimba la sfârșitul crizei sanitare”, a conchis acesta.