Cautare
, Contributor

Bănci |
|

Dan Bucsa vorbeşte despore riscurile României

Ţara noastră a pierdut întregul avantaj câştigat după criză şi ajunge cu salariile şi pensiile la un nivel la fel de nesustenabil cu cel din 2008 – 2009. Astfel că ajustarea din 2010 a fost făcută în zadar. În opinia lui Dan Bucsa, economistul - şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est riscurile viitoare ale României provin din politica fiscală şi din legislaţia din Justiţie.
Dan Bucsa

Analiza economistului – şef al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est arată că ţara noastră pierde teren în continuare, ca urmare a măsurilor adoptate în ultimii ani. Cu toate acestea, politicile continuă în aceeaşi direcţie, cu: majorări artificiale de salarii şi pensii, tăierea investiţiilor (inclusiv cofinanţările de fonduri europene) şi amânarea măsurilor necesare pentru creşterea colectării veniturilor la buget.
“După ce a avut cea mai mare creştere economică din Europa, alături de Turcia, România ramâne în 2018 în aceeaşi companie, însă de data aceasta pentru cea mai mare decelerare. Şi, pentru prima dată din 1990, depăşim Rusia la inflaţie şi suntem pe primul loc pentru cea mai slabă poziţie în privinţa investiţiilor,” susţine Dan Bucsa..
Dan Bucsa a prezentat jurnaliştilor o radiografie a economiei româneşti, în context european si mondial.
“Economia României va creşte cu un ritm sub 4% anul acesta, deficitul bugetar se va menţine sub 3% din PIB, însă cu tăierea masivă a investiţiilor, dobânzile continuă să crească, iar leul rămâne relativ stabil, sub 4,7 lei/euro, exclusiv datorită intervenţiilor BNR,” mai spune Dan Bucsa.
Riscurile cauzate de politica fiscală sunt în prim plan.
“Politica fiscală reprezintă cel mai mare risc economic. Avem cele mai mici investiţii la nivel regional. Avem creşteri ale salariilor şi pensiilor la nivelul din 2008 – 2009. Am făcut ajustarea din 2009 – 2010 degeaba. Suntem din nou, la un nivel nesustenabil cu salariile şi pensiile. Şi ne aşteaptă populismul dinainte de alegeri”, explică Dan Bucsa.
Principalul risc politic este cauzat de măsurile adoptate în Justiţie şi de sancţiunile pe care le-am putea primi de la instituţiile europene. Faptele arată că România, alături de Ungaria şi Polonia, se află pe lista statelor care subminează independenţa Justiţiei.
“Riscul politic principal este Articolul 7 care începe să se vadă la linia orizontului. Dar cum Comisia şi Parlamentul European au agendele pline, probabil o să ne vină rândul după Polonia şi Ungaria (…) deci probabil peste un an, un an şi jumatate”, a subliniat sursa citată.
În acest context, economistul se aşteaptă la ieşiri de capital şi la înrăutăţirea rapoartelor MCV, pe termen scurt, şi lung şi la pierderi la alocarea fondurilor europene.
“Vedem firme regionale care se plâng de faptul că a produce în România este mai scump, în termeni relativi, decât în alte ţări. Ramurile care merg mai bine sunt: electronice, auto şi IT. A scăzut şi sectorul construcţiilor de locuinţe, contrar trendului regional şi avem cele mai mici preţuri din regiune pentru locuinţe”, .spune Dan Bucsa.
Unul dintre riscurile economice menţionate de Dan Bucsa este şi intenţia SUA de a impune taxe pe importurile auto din UE, care ar putea afecta şi România. Ca risc extern, economistul ne-a amintit de poziţia ambiguă a SUA faţă de UE şi Rusia şi de situaţia din Turcia, care riscă din cauza deficitelor mari şi a economiei supraîncălzite. Un alt risc este cauzat de conflictul din Orientul Mijlociu – Siria.
Cel mai mare consum şi cele mai mici investiţii din Europa
“Consumul continuă să reprezinte motorul economiei, după ce anul trecut a avut cea mai mare contribuţie la PIB, iar investiţiile – cea mai mică contribuţie. Şi anul acesta investiţiile sunt din nou sacrificate, iar fondurile europene sunt absorbite în ritm de melc Atât investiţiile statului au scăzut, pentru că fondurile europene atrase sunt nesemnificative, cât şi investiţiile private, ca urmare a creşterilor de dobânzi, creşteri determinate de urcarea inflaţiei la 5,4% . Prin comparaţie cu noi, Ungaria a cheltuit deja 18 miliarde de euro din cele 20 alocate pentru exerciţiul financiar (2014 – 2020) şi are toate şansele să absoarbă întreaga sumăa locată. România rămâne singura ţară din UE care are fluxuri de capitalaluri stabile negative,” mai spune Dan Bucsa.
Deficitul bugetar este ţinut artificial sub 3% din PIB, iar cel structural a ajuns la peste 4% din PIB, cel mai mare din regiune, alături de Turcia, Polonia şi Ungaria. “Situaţia nu este la fel de proastă ca în 2008, dar este cea mai proastă de la ajustarea foarte grea din 2009 – 2010”, subliniază Bucsa.
În privinţa reducerilor de taxe, acestea nu au dus la creşterea veniturilor nici după 2 ani. Romania este de departea cea din urmă în regiune (ca procent în PIB încasările scad, deşi economia creşte).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii