Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Dan Boabeş : Nu înțeleg de ce angajatul român nu ia slujba mai în serios

dan_boabes.jpg
Ce a simţit Dan Boabeş, CEO Simplus, atunci când a făcut primul milion de euro şi care au fost dificultăţile pe care le-a întâmpinat în mediul de business?

Primul milion

Primul milion l-am făcut atunci când am vândut compania pe care o creasem de la zero, ParlaTel către DCS SA (Digital Cable Systems), controlată de fondul de investiții tip private equity AIG NEW Europe Fund II, iar acest lucru se întâmpla în anul 2007. Ce am simțit în momentul în care mi-am dat seama că sunt milionar? Am simțit satisfacția că mi-am atins obiectivul stabilit încă din facultate: să fac primul milion până la 30 de ani și să scriu un roman SF până la 40 de ani. Primul milion l-am făcut pe la 33 de ani, iar cartea nu am început încă să o scriu, dar mai am un an până la 40, așa că nu e prea târziu.

Dificultăţi

Una dintre dificultățile cu care nu reusesc să mă obișnuiesc, de când am intrat în afaceri, ține, de fapt, de resursa umană. Nu înțeleg de ce angajatul român nu ia slujba mai în serios; să o trateze cu mai multă responsabilitate și cu mai multă implicare. Aici nu vreau să se înțeleagă că toți angajații din România au astfel de probleme, dar, din păcate, lipsa aceasta de proactivitate este observată din ce în ce mai des. O altă problemă de care m-am lovit este sistemul din România și vorbesc aici despre sistemul decizional.

Deciziile pare că se iau subiectiv, nu obiectiv, și lucrul acesta îngreunează mult dezvoltarea mediului de afaceri din România. Cred că un sistem mai deschis la nou și mai receptiv ar ajuta la deschiderea pieței și la crearea mult mai multor oportunități de business.

Cea de-a treia problemă consider că este reprezentată de dimensiunea prea redusă a pieței, iar ritmul companiei mele care inovează depășește ritmul pieței în general, fapt care mă determină să caut oportunități și colaborări și în afara granițelor țării, deși, sincer, cred că piața din România are foarte mult potențial în zona aceasta de plată prin SMS și servicii interactive prin SMS, care reprezintă, zic eu, viitorul.

Recomandări

În primul rând să nu își finanțeze afacerea din resursele personale, riscând astfel extrem de mult. Sunt pentru riscul în afacere, dar anii în business-ul din România și perspectiva pe care o am asupra mediului economic autohton, m-au învățat că prudența este foarte bună. Un alt sfat ar fi ca tânărul antreprenor să nu se arunce pe piață cu o idee copiată, să încerce mai degrabă să își identifice nișa lui și să încerce ca el să educe piața și să-i creeze nevoia pentru produsul/serviciul pe care îl promovează, dar să nu mai construiască un business în domenii deja arondate mai multor jucători. Cel de-al treilea sfat ar fi pentru un business corect, pe termen scurt poate părea o abordare greșită, dar pe termen lung cu siguranța că veți vedea beneficiile acestui tip de abordare fair-play.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii