Cautare
, Forbes Staff

Energie |
|

Dan Bădin, Deloitte: Există riscul să pierdem și investitorii din Marea Neagră

Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice al Deloitte România, susține că marile companii petroliere care au concesionat perimetre în Marea Neagră vor dezvolta proiecte în alte țări, dacă nu se va ajunge la o soluție de compromis cu autoritățile române.
marea_neagra-1.jpg

Bădin a explicat că în cazul în care nu se va ajunge la un consens cu autoritățile române, companiile petroliere vor prefera să investească în alte state, așa cum au făcut cei de la Mercedes și BMW care au ales Ungaria în detrimentul României.

“La Legea offshore, trebuie să se găsească acel compromis. Dacă va fi mai mult decât își permit companiile să investească, nu vor mai fi făcute acele investiții. Până la urmă, trebuie să se găsească o cale de mijloc, acceptată de ambele părţi, unde interesele se întâlnesc. Dacă va fi mai mult decât îşi permit companiile să plătească, atunci nu vom mai vedea investiţiile din Marea Neagră. Sunt doar patru companii în lume care pot face foraje în apele adânci ale Mării Negre şi niciuna dintre acestea nu este din România. Dacă vrem să îi aducem să facă acele investiţii, atunci ar trebui să-i încurajăm să o facă”, a explicat Bădin.

De asemenea, Bădin a sulbiniat că și companiile trebuie să plătească un nivel corect al redevențelor.

“Trebuie predictibilitate şi stabilitate. Nimeni nu va investi miliarde într-un mediu incert, unde azi avem ceva, mâine avem altceva. Dacă o ţinem tot aşa, e foarte posibil ca până la urmă oamenii să aibă răbdare cât au, apoi să zică “şi Cipru e o ţară, şi Egiptul e o ţară, hai să mergem acolo şi, când voi aici, în România, vă liniştiţi şi vreţi să faceţi ceva, atunci ne aşezăm la masă”. Eu consider că dialogul este cea mai bună soluţie”, a afirmat Deloitte.

În ceea ce privește decizia celor de la Mercedes și BMW, care au ales să investească în Ungaria, Bădin a precizat că deciziile nu vin doar ca urmare a unei analize a mediului fiscal, adăugând că există o serie întreagă de factori pe care companiile le iau în calcul înainte să facă o investiție.

“Investitorii se uită la infrastructură, la stabilitate, la forţa de muncă, la costuri de toate felurile, iar decizia de a investi ia şi politica fiscală în calcul. Există şi ţări cu fiscalitate mai ridicată, precum Marea Britanie, unde investiţiile sunt mai mari decât în alte ţări, deci nu contează neapărat rata de impozit. Este unul dintre elementele care se iau în calcul. La fel şi aici. Dacă se pun toate elementele cap la cap, investitorul trebuie să ia o decizie. “, a mai spus Bădin.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii