Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Damian Mereu

Damian Mereu.jpg
Avere: 10- 11 milioane de euro Vârstă: 52 de ani Reşedinţă: Bacău Domenii: Producţie, comerţ         

Damian Mereu este cunoscut de oamenii din Oneşti drept un împătimit al vânătorii. „Dan e mai mult decât un vânător împătimit.  Dacă suntem undeva prin pădure cu cortul, el îşi ia ATV-ul şi pleacă singur noaptea la vânătoare. Eu nu aş putea face asta“, îl caracterizează pe scurt unul dintre partenerii ocazionali de vânătoare, Vasile Ciobanu (prezent, de asemenea, în topul Forbes).

„Dacă ai o pasiune, normal că îţi faci timp pentru ea. Trăieşti pentru ea“, spune Mereu, care de 12 ani găseşte răgaz între două întâlniri de afaceri (e proprietarul producătorului de sticksuri şi crackers Croco) pentru o partidă de vânătoare, fie în ţară, prin pădurile Moldovei, fie în străinătate, în Alaska sau în Africa. Însă, de vreun an, se cam gândeşte să atârne puşca-n cui.

De ce această schimbare de atitudine? Totul a pornit de la vacanţa pe care a petrecut-o în urmă cu un an, alături de fiica sa, într-o rezervaţie naturală din Serengeti, în Tanzania. Recunoaşte că a fost profund impresionat, atât de organizarea impecabilă, cât şi de modul în care relaţiona cu animalele. „După ce am venit de acolo, două luni nu am mai ieşit în teren“, spune îngândurat Mereu. Adaugă repede că a fost o vreme în care se gândea că asta a fost tot… şi-a distrus pasiunea pentru vânătoare. „Înainte vânam bivolii cu mare ardoare… dar după ce îi vezi uitându-se la tine de la 20 de metri sau chiar mai aproape sau după ce vezi leoaicele alăptând, nici că îţi mai arde să îi împuşti“, povesteşte omul de afaceri.

Pentru prima dată, Damian Mereu a avut ocazia să experimenteze fiorul vânătorii dintr-o postură diferită. „E fabulos să vezi cum stau 20 de maşini pline de oameni care filmează, iar leul vine şi vânează lângă tine… se foloseşte de maşini pentru a se camufla. Este o experienţă fantastică!“, adaugă el, în timp ce pare să îşi amintească emoţia care îl încerca în acele momente. Recunoaşte, totuşi, că îşi doreşte să mai împuşte un elan în Kamceatka (regiune din Rusia – n.red.). La vânătoare de elani a mai fost în Alaska şi e foarte mândru de trofeele sale. De altfel, are în curtea firmei o cameră plină cu trofee de la vânătorile la care a participat: mistreţi, păsări, antilope, cerbi.

Te-ai gândi că un om cu o asemenea pasiune, care necesită timp şi bani, după cum spune chiar Mereu, nu ar mai avea timp să se ocupe şi de business. Cu toate acestea, Damian Mereu este prezent de dimineaţa până seara la firmă şi se preocupă de extinderea afacerii sale. Regretă faptul că merge la expoziţii de profil numai de doi ani, însă, chiar şi aşa, a reuşit să aducă recunoaşterea produselor Croco peste hotare.

„În acest moment, exportăm aproape 18% din producţia noastră. Mai avem de crescut la exporturi“, afirmă Mereu, precizând că produsele sale se vând în peste 24 de ţări, printre care China, Malta, Canada, Israel sau Australia.  Omul de afaceri este încrezător în posibilităţile de dezvoltare pe care firma sa le are pe piaţa externă, mai ales că produce deja în sistem de private label (marcă proprie – n.red.) pentru câteva lanţuri de hipermarketuri din străinătate.

„Dacă câştigi un astfel de contract, cifra ta de afaceri poate trece cu uşurinţă de la zece milioane de euro la 20-30 de milioane de euro, într-un an“, completează Damian Mereu. Pentru a fi competitiv pe o piaţă dominată de Kraft, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, Croco, a lansat un produs nou, biscuiţii săraţi ambalaţi în cutie. „E primul produs de acest gen de pe piaţa noastră, deşi la americani toate sortimentele de biscuiţi sunt ambalate în cutie“, spune cu entuziasm Mereu.

În prezent, Croco derulează o investiţie de cinci milioane de euro, banii fiind alocaţi pentru amenajarea unei noi linii de sticksuri şi pentru modernizarea liniilor de ambalare. „Jumătate din bani vor fi daţi de Croco, iar cealaltă jumătate din sumă va veni de la Guvern, prin fonduri europene“, spune Mereu. Referitor la o posibilă vânzare a firmei, antreprenorul recunoaşte că nu ar refuza o ofertă. „Cine spune că nu va vinde niciodată ori minte, ori glumeşte. Orice e de vânzare şi niciodată nu ai să poţi refuza o ofertă bună“, adaugă Mereu, precizând, totodată, faptul că nu face din vânzarea firmei o prioritate. „Mai avem treabă de făcut, nu ne gândim acum la vânzare“, concluzionează el.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii