FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani

Stocul de spații de birouri moderne din principalele orașe regionale din România – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – a ajuns la aproape 700.000 de metri pătrați la jumătatea acestui an.

Nivelul este de 3,7 ori sub cel din București, care este de 2,6 milioane de metri pătrați, deși numărul cumulat de studenți din cele patru orașe este cu 5,6% mai mare decât în Capitală. Datele centralizate de Institutul Național de Statistică arată un număr cumulat de 181.734 de studenți în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, față de 172.038 de studenți în București.

Un decalaj în dezvoltare există și între orașele regionale din Polonia, comparativ cu Varșovia. În timp ce stocul modern din Varșovia a depășit pragul de 5 milioane de metri pătrați, în Cracovia, Lodz, Katowice și Wroclaw, suprafața cumulată a clădirilor de birouri este de 2,7 milioane de metri pătrați. În ceea ce privește potențialul de a găsi angajați cu studii superioare, în Varșovia, sunt înregistrați 249.000 de studenți, în timp ce în orașele menționate numărul acestora este aproape dublu – 471.000”, au detaliat reprezentanții C&W Echinox.

În ceea ce privește densitatea spațiilor de birouri raportată la numărul de studenți, în Varșovia, sunt 21 de metri pătrați/student, iar în București sunt 15 metri pătrați/student. Orașele regionale din Polonia au între 4,5 metri pătrați/student, în Lodz, și 6,7 metri pătrați/student, în Wroclaw, în timp ce, în Iași, sunt 3,4 metri pătrați/student, în Timișoara sunt 3,6 metri pătrați/student, în Cluj-Napoca sunt 4,1 metri pătrați/student, iar în Brașov sunt 4,4 metri pătrați/student.

„Este normal ca dezvoltarea pieței de birouri să înceapă în capitale, unde se află sediile celor mai mari firme și instituții publice. Însă, pe măsură ce competiția pe forța de muncă devine din ce în ce mai acerbă, companiile caută să se extindă și în alte centre universitare importante, unde găsesc forță de muncă bine pregatită, iar nivelul salarial este ușor mai scăzut. Vedem un potențial semnificativ de creștere a pieței de birouri din afara Bucureștiului, drept dovadă, până la finalul anului 2018, stocul din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov va crește cu 35%-40% și se va apropia de pragul de 1 milion de metri pătrați”, a spus Mădălina Cojocaru, Partner al Office Agency din cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai semnificativă dezvoltare o vor avea în urmatoarea perioadă Timișoara și Cluj-Napoca, unde, în fiecare dintre cele două, sunt programate spre inaugurare proiecte noi de birouri cu o suprafață de aproximativ 90.000 de metri pătrați.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară de pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a închiriat de la începutul anului spații cu o suprafață cumulată de peste 50.000 de metri pătrați în clădiri din București și din țară.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani