FacebookTwitterLinkedIn

Programul, numit European Training Program – ETP, a fost iniţiat de Comisia Europeană şi este menit să pregătească firmele europene pentru a dezvolta afaceri pe piețele din Japonia și Coreea de Sud. Managerii interesați să participe la următorul ciclu de pregătire pot depune aplicațiile până la sfârșitul lunii mai. Deloitte susține proiectul.

Edițiile anterioare ale programului au atras în jur de 1.100 de manageri din 27 de state membre. Până în prezent, la cursurile ETP au participat angajați ai unor companii precum Allianz, AXA, Bayer, France Telecom, Renault și Siemens, precum și diverse IMM-uri. Programul se adresează angajaților cu poziții de manager, pentru a lucra și dezvolta afaceri pe cele două piețe asiatice.

Programul constă din trei module (unul la Londra și două la Tokyo sau Seul) pe parcursul a 45 de săptămâni. Participanții încep prin a participa la cursuri intensive de limbă japoneză sau coreeană și de învățare a culturii de business, precum și a aspectelor sociale și economice din regiune.

Cursurile sunt furnizate de cele mai bune universități, recunoscute în Japonia și Coreea, fapt extrem de important pentru stabilirea primelor contacte de afaceri. Pe parcursul trainingului, sunt organizate deplasări la companii, întâlniri cu reprezentanții diverselor firme asiatice și camere de comerț. Întâlnirile de networking reprezintă noi oportunități de stabilire a relațiilor de afaceri. Unul dintre avantajele cheie ale acestui program este faptul că oferă oportunitatea de a dezvolta un plan de afaceri realist, adaptat la condițiile locale, prin îndrumarea directă a specialiștilor din universități și sprijinul companiilor gazdă. Ciclul se încheie printr-un stadiu de internship într-o companie niponă sau coreeană.

Programul se adresează companiilor românești mici și mijlocii, din diverse industrii.

Pentru a se califica, ele trebuie:

– să aibă activități de export sau investiții în Japonia sau Coreea de Sud;

– să aibă sediul în spațiul UE;

– să producă bunuri sau să ofere servicii în spațiul UE;

– să aibă minim 5 angajați și o cifră de afaceri anuală de cel puțin un milion de euro;

– să își ia angajamentul de a contribui la cheltuielile managerilor participanți și de a le păstra locurile de muncă pe toată durata programului de pregătire.

La rândul lor, candidații trebuie:

– să fie cetățeni ai unui stat al Uniunii Europene;

– să fie angajați de către o companie-sponsor care se califică în acest program;

– să aibă abilități excelente de limba engleză;

– să fie la prima participare în programul ETP;

– să aibă studii superioare (absolvent de facultate/ inginer) și 3 ani de experiență profesională în roluri de management, sau 2 ani de studii superioare și 5 ani experiență relevantă în poziții de conducere.

Aplicările pot fi depuse până pe 31 mai. Participanții la noua sesiune ETP (care are loc între noiembrie 2013 și noiembrie 2014) vor fi selectați în iunie. Comisia Europeană oferă fiecărui participant o bursă în valoare de 26.400 de euro pe an (Japonia) şi de 24.000 de euro pe an (Coreea de Sud).