Cautare
, Contributor

Directorul Reprezentanţei de Promovare și Informare Turistică a României pentru Marea Britanie și Orientul Mijlociu, cu sediul la Londra.

Travel |
|

Cuplaje faci?

„Cuplaje faci?“ „Sigur că da, m-am repezit să răspund. Sunt o mulţime de plaje amenajate, sălbatice, nisipul fin, Mediterana curată, chiar hotelul la care o să stăm are o plajă privată.“ „Nu plaje, cuplaje. Știi, eu și prietenele mele suntem singure și ne-ar plăcea compania unor domni care să ne invite seara la dans, să ne deschidă ușa, să ne ţină scaunul...“
Razvan Marc_contibutors

Cinci ani de zile am fost directorul Reprezentanţei de Turism a României în Marea Britanie. Și în cinci ani de zile în birou, la telefon, prin e-mailuri sau scrisori, am avut de-a face cu mii de turiști, majoritatea britanici, dar și de alte naţionalităţi, interesaţi de vacanţe în România. Am vorbit cu tineri în căutare de distracţie și aventură, cu familii ce-și doreau vacanţa perfectă la ţară pentru copiii lor, în locuri unde puteau avea grijă de găini sau oi și unde mâncarea să fie bio, dar, mai ales, am fost asaltat de cereri de vacanţe în România venite din partea seniorilor. Pentru conformitate, în lumea turismului, senior este orice persoană peste 50 de ani, fără limită superioară și, tot pentru conformitate, peste 80% din turiștii britanici care vizitează România sunt seniori.

În Anglia, ca în toate ţările dezvoltate, seniorii sunt cei care călătoresc cel mai mult. Cu timp, bani și tehnologie la dispoziţie, seniorii sunt printre cei mai activi, informaţi și dornici de cunoaștere turiști. O binecuvântare pentru orice agenţie ce organizează tururi tematice, pentru că ei, seniorii, sunt mult mai tentaţi să cumpere o vacanţă gata organizată decât orice altă categorie de turiști. Asta nu înseamnă că nu sunt informaţi și angrenaţi în traseul, locurile și activităţile oferite. Dimpotrivă.

Seniorii de peste tot din lume au acces, la fel ca orice altă categorie de public, la informaţie. Sunt conectaţi la internet și la reţelele de socializare și nu le e nici teamă, nici rușine și nici lene să le folosească. De multe ori veneau în biroul meu cupluri de 70-80 de ani, cu vacanţa gata cumpărată, cu bagajul de cunoștinţe gata făcut, doar pentru o confirmare și pentru a sta de vorbă cu un român. Și, sincer, de multe ori, mă puneau pe mine, român și cunoscător al ţării mele, în încurcătură.

Dacă traseul îi ducea în zona Brașov-Bran-Făgăraș-Sibiu, ei bine, turiștii mei știau tot, de la preţul și provenienţa brânzei de burduf vândute de ciobani la marginea șoselei până la înţelepciunile Părintelui Cleopa de la Sâmbăta, de la sortimentele de mezeluri servite la micul dejun în hotelul x din Sibiu până la complicatele costume populare ale Junilor Brașovului: amănunte ce nu le afli decât printr-o scanare minuţioasă a forumurilor de pe internet sau a blogurilor de nișă. Nu îmi venea să cred cât de multe detalii știau. În alte dăţi, mă vedeam nevoit să sun la consiliile locale sau judeţene pentru a afla diverse amănunte cerute de turiștii seniori independenţi (da, sunt și din cei care preferă să-și facă singuri traseul) pentru a afla dacă, într-adevăr, sunt unu sau două autobuze pe zi între satul x și orașul y sau dacă o casă de oaspeţi mai e deschisă sau nu, pentru că nimeni nu răspunde la telefon acolo. Făceam cu turiștii mei seniori schimburi de adrese de e-mail la care le răspundeam întrebărilor și de la care primeam mulţumirile și impresiile lor de călătorie.

Citește și Ora 5 după-amiaza la Londra

Seniorii englezi și nu numai m-au impresionat nu doar prin migala cu care își pregăteau excursiile, ci și cu pregătirea fizică, anduranţa, curajul și optimismul cu care plecau în călătorii. La un târg, o doamnă în vârstă de aproximativ 75 de ani îmi spunea cum că e tentată de România, dar încă, atât timp cât mai e tânără, are programate mai multe călătorii în Asia și America Latină. Când va îmbătrâni, se va orienta spre destinaţii de două-trei ore de zbor de Marea Britanie. Sau un cuplu, soţ și soţie, dorea să-și sărbătorească împlinirea a 60 de ani de căsătorie cu o drumeţie în Carpaţi. Drumeţie, adică urcat pe munte cu echipament, bocanci și stat la cort. Jos pălăria!

Și nu doar seniorii englezi sau occidentali sunt tentaţi de călătorii și călătoresc frumos, folosindu-se de toate minunile tehnologiei moderne. Nu. Și în România, noii seniori sunt cât se poate de internet savvy și cât se poate de dornici de aventură. Ultima lecţie primită în acest sens este de la socrul meu care, vizitându-ne în străinătate, și-a organizat mersul la un meci de fotbal mult mai minuţios decât m-aș fi așteptat, just by researching on-line. Amănunţit mi-a spus unde trebuie să ajungem, cum că parcarea de la stadion are doar 400 de locuri, dar mai e una, puţin mai departe, unde nu e niciodată aglomerat și de unde stadionul oferă shuttle gratuit, cât costă biletele pe categorii, câte bilete sunt vândute și câte mai sunt available și care sunt locurile cele mai bine situate în tribună. Din nou, jos pălăria!

Călătoritul, așadar, nu e doar apanajul celor tineri. E o bucurie și o împlinire la orice vârstă. Iar eu am învăţat că, având în vedere vieţile aglomerate pe care le trăim, e bine să ascultăm și de sfatul unui senior chiar și atunci când sau mai ales atunci când vine vorba de turism, informaţii despre destinaţie, cum ajungi, ce faci, ce vezi și pe ce-ţi cheltui banii acolo.

Conversaţia de la începutul articolului am avut-o deunăzi cu o cunoștinţă, doamnă cochetă, bine situată, căreia îi povesteam despre o excursie în care vom merge un număr mai mare de prieteni  la care e tentată  se alăture.

Citește și De la marocani la Toni and Guy

„Știi, îmi spune doamna, acolo, pe faleză, în fiecare joi seară se adună grupuri mari de seniori și dansează tango. Am văzut data trecută când am fost. Mi-ar fi plăcut să dansez și eu, dar n-avea cine să mă invite.“

„Nu-i nimic, dacă nu găsim un domn localnic amabil, vă invit eu la tango. Și pe dumneavoastră, și pe prietenele dumneavoastră. După primul dans, sunt convins că localnicii vor face coadă să vă invite la următoarele.“

„Așa, și tu credeai că te întreb de plajă cu nisip? Cuplaje le spunem noi, seniorii. Așa am apucat. Probabil voi le spuneţi altfel. Cred că și prietenele mele ar veni în excursia asta. Să-mi dai, te rog, pe e-mail programul.“

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii