FacebookTwitterLinkedIn

Liberty, parte din grupul GFG Alliance deținut de Sanjeev Gupta, a convenit un acord condiționat în vederea achiziționării siturilor industriale Flemalle și  Tilleur de lângă Liege, Belgia, în cadrul cărora își desfășoară activitatea un număr total de 720 de angajați și situl industrial Dudelange, Luxembourg care are un număr de 225 de angajați.

Această achiziție susține planul de extindere pe care grupul îl are în Europa și care a fost făcut public în anunțul dat de companie pe data de 12 octombrie prin care menționa acordul condiționat cu ArcelorMittal pentru achiziția unor mari topitorii integrate la Galați, în România, și Ostrava, în Republica Cehă, precum și achiziționarea unor fabrici la Skopje, în Macedonia, și la Piombino, în Italia. În total aceste unități înglobează un total de 12.500 de angajați, dintre care 5.600 la Combinatul de la Galați.

Cele două acorduri vor intra în vigoare odată cu aprobarea lor de către Comisia Europeană după îndeplinirea procedurilor impuse de către autoritățile locale, inclusiv încheierea informării și consultării primăriilor locale și Comitetelor Europene de Întreprindere (European Works Councils).

Siturile industriale de la Liege și Dudelange, împreună cu fabricile din Europa de Est și Italia, reprezintă active profitabile care consolidează prezența preponderentă a grupului Liberty în Europa continentală.

Aceste active includ și fabrica Liberty Wheels France de la Chateauroux; care în urma achiziției iminente a acesteia de la Rio Tinto, va include și cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, localizată în Dunkerque.

“Aceste fabrici fac obiectul unei încorporări importate și logice în lanțul nostru de distribuție integrat european care este în proces de extindere. Prin pătrunderea pe aceste piețe cheie și marcarea extinderii teritoriale, punem baze durabile și ne consolidăm poziția competitivă la nivel internațional. Suntem încântați de integrarea acestor fabrici în flota noastră și de extinderea modelului nostru de afaceri inovativ, care se bazează pe menținerea nivelului de competență, integrarea pe verticală și asigurarea unei producții durabile în aceste locații excepționale”, a spus Jay Hambro, directorul de investiții al alianței GFG Alliance.

Ultimele trei fabrici reprezintă o a doua parte dintr-un ansamblu total de vânzări de locații asupra cărora  ArcelorMittal și autoritarile europene care se ocupă cu reglementarea în domeniul concurenței au convenit în scopul achiziționării gigantului siderurgic Ilva, care este cel mai mare producător de produse plate din oțel carbon. Liberty a colaborat cu ArcelorMittal pentru elaborarea unei tranzacționări care să satisfacă cerințele impuse de către Comisia Europeană.