Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Cumpără acum

Livrare rapidă, în 24 h. Colecții noi. Minus 30%. Minus 60%. Flash sale. Cupon de reducere. Cod de reducere. Cod promo. Reduceri finale. Reducerile finalului de final. Finalul reducerilor finale de final. Acum. Cumpără.
Ioana Bâldea

Am deadline în câteva zile. Ar trebui să scriu. Mai ales că, dacă ratez felia asta minusculă de weekend în care am reușit să respir și să mă trezesc la șapte (șapte, ce lux, parcă aș fi în vacanță…), cine știe când mai apuc să termin articolul. În loc de asta, stau cu nasul lipit de vitrină. Pentru că așa se cheamă ce fac eu, window shopping. Pun lucruri în coș, calculez transportul, uite, măsura mea!, ah, nu mai au măsura mea, ce ghinion, poate găsesc în altă parte, nu mai au, acum chiar că îmi trebuie, îmi trebuie ca apa, uite!, au aici, vai, dar aici sunt mai scumpi, și ce dacă? ai văzut și tu ce repede se epuizează, să iau?, să nu iau?, oare cât mai am pe card?…

Înainte, trebuia să mă deplasez pentru asta. Transportul eram eu. Banii erau în portofel. Acum, banii sunt pe card, transportul e arareori inclus și vitrina e la mine acasă.

Și am cupoane, reduceri, șanse, ultima șansă, prelungirea ultimei șanse, ultimele ore ale prelungirii ultimei șanse… Tic, tic, tic. Tac, tac, tac. Bine. Fie. Cumpăr. Era, în fond, o ocazie de neratat. Doar am văzut cu ochii mei reducerea aia. Mai mare decât cea de la mid season sale. Și suntem în plin sezon acum (exact care sezon o fi ăsta nu sunt foarte sigură, dar ce mai contează). Adică, era păcat, nu aș mai fi găsit. Și aveam nevoie. Și merit. Și știu totul despre fast fashion și cum nu ar trebui să cumpăr, dar, în fond, îmi triez lucrurile frecvent și dau din ele, și îmi pare foarte, foarte rău pentru planetă, dar promoția asta nu mai e valabilă decât 7 ore, 24 de minute și 32 de secunde și oare cât mai am totuși pe card?

Îmi pare rău. Pe cuvânt că îmi pare. La chenzina viitoare o să-mi cumpăr cartea aia de la Penguin, Fashionopolis, de Dana Thomas, și o să-l recitesc și pe Foer și o să salvez planeta în fiecare zi începând de la micul dejun și până la gustarea de la miezul nopții (e o… figură de stil, EVIDENT că nu mănânc noaptea!) și, oricum, de-acum nu mai cumpăr nimic, pentru că, sinceră să fiu, nici nu mai am cu ce, o să mă concentrez pe articol și… cum adică stoc epuizat? păi, deja mă redirecționase la plată!!!! OK, să căutăm în altă parte… A, nu mai trebuie să caut, noroc cu POP-UP-ul ăsta! (câteodată am o baftă incredibilă, pe cuvântul meu!), dar oare cât mai am în cont? Nu contează, vorba lui Scarlett, văd eu mâine, măcar să reușesc să iau, of, nu înțeleg de ce mă tot întoarce aici, că am scris bine adresa, da, am și cod poștal, am de toate, cu banii e mai… Cum? -15%? Și ce trebuie să fac? A, să activez codul ăsta. Bag adresa de mail… GDPR, forget GDPR, da, da, da, vă dau datele mele personale, numai lăsați-mă să autorizez odată tranzacția aia (să sperăm numai că mai e ceva pe cardul ăsta…).

Uite că despre Dana Thomas scrie și pe New York Times. How Fast Fashion Is Destroying the Planet. Păi, da, toată lumea cumpără ca disperata. Nu știu unde o să ajungem… E înfricoșător, oricum, articolul ăsta, peste 60% din toate fibrele sunt sintetice și totul se duce în apă, în sol, în cele din urmă ajunge în mâncare, adică, practic, mănânci branduri și reduceri pe pâine. Salvezi planeta de la micul dejun acrilic până la gustarea de noapte (aia pe care nu o iau eu) din 100% poliester (posibil reciclat, da, reciclat e ceva mai cool). Pe urmă poți să citești despre cum au murit oameni în Bangladesh pentru haine (mă rog, nu ale mele) și toate fabricile alea (niște coșmelii, de fapt, cu copii și femei de 15-16 ani, adică niște copii și ele, undeva, la limita epuizării). E un subiect bun, ar trebui să-l mai documentez. Oamenii ar trebui să fie conștienți de lucrurile astea.

E cam târziu. Ar trebui să scriu, totuși. Pink, cu Hurts to Be Human în căști. Grozavă piesă. E perfectă pentru scris. Oare mai am suficient cât să-mi iau Fashionopolis acum? E, clar, o lectură utilă. O fi pe Amazon? Trebuie să fie. Sau pe Bookdepository… Ce păcat că aici nu sunt oferte niciodată… Da, cred că despre asta o să scriu, despre cum mor oamenii ăia ca să ne îngropăm în haine și despre cum a purtat Jane Fonda la Oscaruri aceeași rochie Elise Saab pe care a purtat-o și la Cannes în 2014 (mă rog, la câte rochii o fi având Jane Fonda, cred și eu că nu mai cumpără nimic) și cum a avut și bijuterii etice (chiar, oare ce sunt bijuteriile etice? mă îndoiesc că eu am așa ceva, dar, oricum, nu cred că de la cerceii mei tușește pământul și se fac verile de 60 de grade) șiiiiiiii ar trebui să-mi instalez totuși aplicația aia, să-mi controlez fondurile ceva mai bine. Da, mâine, clar, asta fac. Să termin articolul, să-mi iau de-o grijă. Și de mâine mă regrupez, mă reinventez, mai puțin shopping, mai multă salată cu lămâie. O să mă uit și la filmul ăla, The True Cost. Înțeleg că e cam dur, dar e de văzut. Deși s-ar putea să fie cam mult pentru mine… Nici după Be a Lady nu m-am omorât, cam violent pentru mine. Deși îmi place mult Cynthia Nixon. Și montajul, și textul, și Paula McLean, dar vizual te doare… În sfârșit. Ah, uite, Fashionopolis. Minus 10% azi. Hai, totuși, să nu… Întâi să scriu. După ce scriu. Scriu și de mâine… De mâine. De mâine îmi pun aplicația aia și o să fie mult mai bine. Chiar, oare cât mai am pe card?

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii