FacebookTwitterLinkedIn

În urma evaluărilor făcute la mai multe case de artă din străinătate, prețul de pornire pentru vânzarea ,,Cumințeniei Pământului” a fost stabilit la 20 de milioane de euro, potrivit anunțului lui Alexandru Bâldea – Managing Partener Artmark.

Timp de 30 de zile statul român beneficiază de dreptul de preempțiune, interval în care își poate exprima intenția achiziționării sau dorința de a negocia în acest sens. În cazul unui refuz, lucrarea – pentru care deja și-au arătat interesul doi colecționari din România dar și alții din țări precum Rusia, Polonia sau Olanda – va participa la o licitație privată unde prețul de pornire va fi cel al evaluării.

Expoziția privată ce cuprinde mai multe lucrări din perioada avangardei începutului de secol XX, este organizată la solicitarea TATE Modern – vestitul muzeu britanic de artă contemporană, a cărei comisie de achiziții se află în vizită în țara noastră. În colecția TATE Modern se numără deja lucrări ale unor artiști români, printre care se numără avangardiști precum Constantin Brâncuși, Arthur Segal, Brassai, dar și postmoderni precum Geta Brătescu sau Paul Neagu.

,,Cumințenia Pământului” se află azi într-o colecție privată, ca urmare a retrocedării ei de către Muzeul Național de Artă, în 2012, deținătorul rămânând anonim.