Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Cum va fi modificată legea concurenței neloiale?

Legea concurenţei neloiale va fi modificată astfel încât firmele mici să fie protejate, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu.  
bogdan_chiritoiu

Legea concurenţei neloiale va fi modificată, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Principala modificare vizează protejarea firmelor mici în faţa abuzului puterii superioare de negociere a companiilor mai mari, cu atât mai mult cu cât, în contextul pandemiei de coronavirus, o mare parte dintre companiile mici sunt la limita de supravieţuire şi trebuie apărate de eventuale acţiuni abuzive, scrie news.ro.

„Concurenţa neloială este ‘sora mai mică’ a Legii concurenţei, deoarece vizează comportamente care au un grad mai redus de perturbare a pieţei şi care, predominant, afectează interesele altor companii şi mai puţin interesele mai largi ale societăţii. Altfel spus, nu afectează funcţionarea întregii pieţe şi, din acest motiv, sancţiunile sunt mult mai reduse pentru fapte de concurenţă neloială”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

O modificare importantă a legii este includerea în sfera practicilor de concurenţă neloială a exploatării poziţiei superioare de negociere a unei companii în raport cu o alta, cu care se află într-o relaţie comercială. 

„Sunt situații în care există un dezechilibru al puterii de negociere între o firmă mică şi una mult mai mare, dar nu suficient de mare încât să intre sub incidenţa Legii concurenţei. În aceste cazuri, în care companiile au mai puțin de 40% dintr-o piaţă, vom aplica aceeaşi logică la fel ca în cazul comportamentelor considerate abuzive de Legea concurenţei: vom declanşa investigaţii, vom face inspecții etc. Cu toate acestea, firma neavând poziţie dominantă, nu îi putem aplica sancţiunile semnificative, conform Legii concurenţei, ci pe cele mai mici, prevăzute de Legea concurenţei neloiale, existând totuşi posibilitatea că firma afectată să fie despăgubită în instanţă. Aşadar, dacă pentru încălcarea Legii concurenţei, pedeapsa o dă Consiliul Concurenţei prin amendă, pentru nerespectarea Legii concurenţei neloiale, pedeapsa o dă instanţa, dar va avea la dispoziţie constatările pe care le face Consiliul în investigaţia sa”, a adăugat Chiriţoiu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii