Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Cum va arăta  „noul turism”?

Pentru industria turismului la nivel mondial, ultimele trei luni au fost despre readaptarea, schimbarea și sustenabilitatea businessurilor existente, puternic zdruncinate de apariția pandemiei și instaurarea restricțiilor de călătorie.
Razvan PascuAA8A2824-Print

În martie, aprilie și mai, rezervările de vacanțe pentru perioada următoare au fost inexistente, zero, iar foarte mulți turiști au fost nevoiți să își amâne sau anuleze vacanțele deja programate. Profesioniști în turism sau simpli călători se întreabă cum vor arăta călătoriile noastre post COVID. Vom face testul COVID la fiecare plecare, masca va deveni a doua noastră natură, vor supraviețui marile companii din turism, aviație sau croaziere, sunt doar câteva dintre întrebările ce planează asupra întregii industrii.

Deși aș fi vrut să vă povestesc despre locuri minunate de vacanță, am preferat să fac un exercițiu pentru Forbes Life și să încerc să înțeleg cum va fi acest „nou turism”.

Premisa de la care plec este că oamenii au în ADN-ul lor să călătorească, să exploreze, să cunoască și să descopere locuri și oameni noi. Călătorim sub o formă sau alta de mii de ani și vom continua să o facem, chiar dacă pentru aproape trei luni am fost nevoiți să stăm pe loc și chiar dacă am văzut multe comentarii de genul: „Mai lasă-mă cu călătoriile tale, că oamenii nu vor mai călători de-acum înainte”. Așa am ajuns la nivelul de dezvoltare de acum, pentru că au existat Cristofor Columb, James Cook, David Livingstone, Francis Drake, Vasco Da Gama, Vespucci sau Magellan și pentru că oamenii au călătorit tot mai mult și nu doar de plăcere, ci și pentru afaceri. Reluarea călătoriilor va fi lentă și pe alocuri anevoioasă, cu schimbări în comportamentul de consum al turiștilor, dar și cu schimbări în ceea ce privește modul de organizare a vacanțelor. Însă vreau să subliniez încă de la început că am convingerea că vom prinde curaj să călătorim de îndată ce restricțiile oficiale vor fi ridicate.

Siguranța va fi cuvântul-cheie în călătoriile post-COVID

Dorința oamenilor de a călători nu s-a curmat brusc, însă comportamentul lor cu privire la următoarele vacanțe în mod cert s-a schimbat. Vrem să mergem în continuare să vizităm diverse locuri, dar suntem considerabil mai precauți decât anterior. Alegem cu mult mai mare grijă destinația, cuvântul-cheie fiind „siguranță” și mai aproape de casă. Nu știu motivul, poate un psiholog ar putea explica mai bine de ce. Contează mai puțin posibilitățile de entertainment, facilitățile de cazare ori de petrecere a timpului liber, contează mai puțin cum arată camera sau care este priveliștea de pe terasă. Primează siguranța. Avem nevoie nu doar să fim convinși că este sigur să călătorim din nou, ci să și vedem ce schimbări s-au produs pentru ca să fim în siguranță în aceste noi condiții, mai ales că virusul nu a dispărut de tot, iar amenințarea încă există într-o oarecare măsură.

Ne trebuie certitudinea că este sigur să mergem într-un anumit loc, fie că ne referim la o unitate de cazare, la o regiune turistică, o altă țară, ori chiar un mijloc de transport. Cred că boutique-hotelurile, pensiunile cu număr redus de camere și apartamentele în regim hotelier vor fi câștigătoare în perioada următoare, însă acest lucru se va întâmpla doar dacă vor ști cum să comunice eficient cu turiștii care vor dori să știe dinainte ce măsuri de siguranță și igienă s-au luat în respectivul loc. Deci nu va conta doar că sunt unități de cazare mai mici, ci și ce măsuri de siguranță iau pentru turiști. Sunt destinații care au înțeles și anticipat aceste noi nevoi ale turiștilor, iar acum deja culeg roadele.

De exemplu, încă din luna mai, au fost demarate pregătirile unei ample campanii de reluare în siguranță a turismului în județul Covasna – „Visit Covasna Safe Place”, program în cadrul căruia reprezentanții Asociației de promovare Covasna vizitează toate unitățile de cazare care planifică reluarea activității turistice, iar cele care au introdus o serie de măsuri suplimentare de protecție și siguranță împotriva răspândirii COVID față de cele impuse prin lege sunt certificate și marcate cu logo-ul „Visit Covasna Safe Place”. Până acum, aproximativ o treime din proprietățile din județul Covasna au primit această certificare. Astfel, regiunea Covasna nu face doar pași importanți pentru a deveni o destinație care oferă calitate și experiențe inedite în condiții sigure, ci devine și un exemplu de „așa da” pentru turismul după pandemie și lansează noi provocări pentru celelalte regiuni turistice din România. Din ce știu eu, alte destinații din România deja se gândesc să copieze modelul.

2020 va fi anul  turismului intern

Sunt convins (iar studiile de piață din ultima perioadă îmi confirmă acest aspect) că 2020 a devenit anul turismului intern. Vor fi favorizate locurile mai retrase, destinațiile mai izolate, cu mai mult spațiu verde, ferite de turismul de masă. Vom căuta să petrecem mai mult timp în natură, să avem activități în aer liber. Puțin probabil să mai stăm cu zecile la cozi pentru a vizita obiective turistice celebre în perioada următoare. Pe termen scurt, vom opta cel mai probabil să călătorim cu mașina sau autorulota în detrimentul autocarelor, trenurilor sau avioanelor. Astfel, ni se vor schimba și „wishlist-urile” cu destinații de călătorie în care ne doream să ajungem în perioada următoare. Dacă la începutul anului am fi vrut să mergem în vestul Europei sau să trecem oceanul, acum ne reorientăm spre România și maximum spre țările vecine din Balcani.

Transilvania și Delta Dunării

Dacă ar fi să aleg doar două regiuni din România în care să îmi petrec vacanțele, acestea ar fi Transilvania și Delta Dunării. Mereu m-am întrebat de ce revin în fiecare an în aceleași locuri din Transilvania, de ce mă bucură atât de mult satele ordonate, acoperișurile cu țiglă și zidurile colorate ale caselor pe care le regăsesc în zona săsească sau secuiască. Cel mai potrivit răspuns pe care mi l-aș putea da este acela că Transilvania ne oferă o combinație unică de vacanță „ca la țară” sau „ca la bunici”, cu organizarea tipic vestică. Găsim mâncare gătită în casă, cu ingrediente din grădină, și în același timp confort, design autentic și facilități moderne. Pensiunile au grădini pe care copiii le explorează în amănunt, învață despre legume, descoperă plante și insecte și tot ceea ce ratăm în viața noastră de zi cu zi în orașe. Totodată, poți merge și pe urmele „nobililor” din Ținutul Conacelor. Aici vă recomand să vizitați Castelul Contelui Kalnoky de la Micloşoara, dar și castelul Daniel din Tălişoara, unde proprietarii au păstrat chiar și desenele murale originale din 1680.

Deși am văzut până acum peste 90 de țări și sute de locuri fantastice, Delta noastră rămâne preferata mea pentru faptul că își păstrează încă autenticitatea, fiind momentan „ferită” de un număr foarte mare de turiști. Plimbarea pe canalele mai înguste și mai puțin explorate este întotdeauna pe lista mea de activități în Deltă, iar plajele sălbatice de la Gura Portiței completează perfect porția de relaxare de care ai parte în acest colț de țară. Recomand Crişan, localitatea din inima Deltei, pentru că de aici puteți ajunge rapid oriunde, atât la vărsarea Dunării în mare, cât și la pădurea Letea sau pe canalele superbe.

Planuri, planuri, planuri…

Dacă rezervările de tip early booking erau în ADN-ul călătorilor experimentați, anul acesta ne vom rezerva vacanțele în România cu una-două săptămâni înainte de sejur. Similar se va întâmpla și cu destinațiile de tip Grecia, Bulgaria sau alte țări din regiune spre care românii pot călători. Pentru vacanțele în destinații exotice, specialitatea mea, rezervările cred că vor rămâne ca și până acum, în sensul că acestea oricum se făceau cu foarte mult timp în avans.

Facem planuri pe termen scurt și cred că vom vedea mai des decât înainte oferte „last-minute”. Vara și toamna aceasta nu ne vom deplasa prea departe, însă se rezervă deja și vacanțe în destinații îndepărtate cu plecare spre finalul anului 2020 sau în primăvara lui 2021. Vom fi, fără dubii, mai atenți cu igiena și vom evita produsele de tip street food sau restaurantele și terasele care nu respectă măsurile recomandate.

Vom prefera să mergem la picnic, „iarbă verde” și grătare cu familia și prietenii apropiați. Vom aprecia mai mult plimbările pe jos, cu bicicleta ori trotineta electrică și cred că le vom alege deseori în detrimentul unui mijloc de transport mai aglomerat. Totul se va face treptat și cu prudență, însă. Încet-încet, ne vom relua călătoriile și în afara țării, dar cel puțin o perioadă bună de timp condițiile de voiaj se vor schimba și trebuie să învățăm să ne adaptăm la „noul turism”, poate inclusiv cu prețuri mai mari începând de anul viitor, când cererea va începe să-și revină.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii