Așadar, conform raportului, conflictele dintre și între națiuni, decalajul dintre bogați și săraci, schimbările climatice și bolile vor reprezenta principalele provocări în următoarele decenii, relatează Reuters.
În raportul Global Trends 2040: A More Contested World s-a notat că rivalitatea dintre China şi o coaliţie de naţiuni occidentale condusă de SUA se va intensifica probabil, alimentată de schimbări militare, demografie, tehnologie şi diviziuni asupra modelelor de guvernare.
Mai mult, raportul susține că puterile regionale şi actorii nestatali pot exercita o influenţă mai mare, cu un rezultat probabil ce va duce, cităm, la „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte şi mai volatil şi o cooperare internaţională slabită”.
Analiștii serviciilor de informații din SUA, care lucrează la acest raport, au evaluat și tendințele economice, sociale și politice din următorii 20 de ani.
„Intenţia noastră este de a ajuta factorii de decizie politică şi cetăţenii să se pregătească pentru o serie de posibile scenarii pentru viitor”, au ținut să precizeze autorii, explicând că ei nu fac previziuni specifice.
Așadar, potrivit acestora, provocări precum bolile, crizele financiare, perturbările tehnologice și schimbările climatice „sunt susceptibile de a se manifesta mai frecvent şi intens în aproape fiecare regiune şi ţară”.
În ceea ce privește pandemia de coronavirus, raportul prevede că multe probleme cauzate de aceasta se vor intensifica până în 2040. „Există un anumit set de tendinţe pe care le-am identificat, care par să se accelereze sau să devină mai puternice din cauza pandemiei”.
În acest context, raportul a prezentat cinci scenarii posibile pentru cum va arăta lumea în 2040.
Iar, cel mai optimist prezintă – „ o renaştere a democraţiilor” – în care guvernele democratice s-ar dovedi „mai capabile să încurajeze cercetarea ştiinţifică şi inovaţia tehnologică, catalizând un boom economic”.
La polul opus, cel mai pesimist scenariu prezintă o acutizare a vulnerabilităţilor susţinută de modul în care COVID-19 şi încălzirea globală ar putea distruge aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, ducând la revolte care pot ucide „mii de oameni”.