
Pensionarea este o perioadă la care nu ne gândim deloc atunci când suntem tineri, fiindcă ne imaginăm întotdeauna că va veni foarte târziu și vom avea timp berechet să ne pregătim pentru ea, financiar sau psihologic. Lucrurile nu stau întotdeauna așa, mulți oameni se trezesc în pragul pensionării și realizează că viața lor a ajuns într-un impas: psihologic, financiar, social. Este foarte greu să găsești soluții când te afli deja într-o situație dificilă.
Cu toate acestea, pensionarea nu înseamnă nici pe departe lipsa activităților din cauza bolilor sau a retragerii din activitatea profesională. Pensionarea este o etapă de viață, mai multă libertate și timp, iar cei mai mulți pensionari profită pentru a face lucrurile pe care nu au avut timp să le facă în viață din cauza agendelor foarte încărcate. Acum, la pensie, au înțelepciunea, timpul, dorința de a le face și nu este puțin lucru. Chiar și pentru situațiile în care nu se mai poți bucura de o sănătate înfloritoare sau de o viață activă există soluții mai mult decât decente, pentru ca seniorii să se poată bucura de îngrijire adecvată, socializare, demnitate. Căminele de bătrâni din București reprezintă cea mai bună soluție pentru multe persoane retrase din activitate.
Îți spunem în acest articol cum te poți pregăti pentru ca pensionarea să fie o perioadă de care să te bucuri la fel cum te-ai bucurat și de viață.
Vrei cu adevărat să te retragi din activitatea profesională?
Aceasta este cea mai dificilă întrebare. Cel mai important este să te întrebi dacă vrei cu adevărat să te pensionezi și dacă vrei să renunți la provocările profesionale ale jobului tău. Răspunsul la această întrebare trebuie corelat cu răspunsul la alta, ce vrei să faci după ce vei ieși la pensie și ce stil de viață vrei să adopți. Chiar dacă în plan financiar nu vei avea probleme, chiar dacă în timpul vieții ai economisit suficient astfel încât să ai parte de o pensie liniștită, este foarte posibil să ajungi la pensie, să te bucuri de banii economisiți în timp, dar să nu știi să te bucuri de timpul pe care îl ai la dispoziție.
Ai economisit în timpul vieții?
Ai astăzi la dispoziție o serie de metode de economisire:
- conturile de economii: ai acces permanent la bani, dobânda este variabilă, poți face transferuri și plăți din contul de economii.
- depozitele la termen: dobânda este mai avantajoasă, este adesea fixă. Perioada depozitelor variază între o lună și 36 de luni. Cu cât economisești pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât mai bine.
- asigurările de viață cu economisire: există un instrument de asigurare de viață cu economisire. Aceasta acționează ca un element de protecție, dar reprezintă și un instrument de a pune bani deoparte.
Planifică bugetul
Poți planifica cheltuielile casei chiar și în viitor. Important este să te asiguri că le poți acoperi din veniturile tale. De asemenea, trebuie să vezi dacă îți poți acoperi pasiunile și călătoriile din acești bani. Învață să faci asta pentru cheltuielile curente și apoi fă astfel de calcule și pentru viitor.
Analizează venitul și cheltuielile
Nimeni nu poate face un calcul exact al cheltuielilor sale pe parcursul vieții pentru că nimeni nu știe cât va trăi. Cu toate acestea, este destul de simplu să știm de câți bani avem nevoie, care sunt cheltuielile noastre fixe și care sunt pretențiile noastre de la viață.
Protejează-te pe tine și familia ta
Este esențial să ai un stil de viață sănătos și activ, pentru a te bucura cât mai mult de viață. Un stil de viață sănătos presupune mișcare, o dietă echilibrată, vizite regulate, preventive, la medic. Nu uita să nu le neglijezi, vizitele la medic sunt cu atât mai importante cu cât înaintezi în vârstă.
Tu ești cel care trebuie să răspunzi la întrebări precum:
- Ce îți dorești să faci în viață și nu ai avut timp?
- Ce pasiuni ai?
- Ai timp pentru ele?
- În ce pasiuni ai vrea să investești timp și bani odată ce ieși la pensie?
- Cum îți implici familia și prietenii în planurile pe termen mediu și lung?
Un lucru este sigur: muncitul peste vârsta de pensionare nu este deloc o idee rea, pentru că astfel te păstrezi în formă, dar viața activă presupune o sănătate bună. Orice decizie vei lua pentru perioada de după pensionare, gândește-te în primul rând la sănătatea ta și decide în consecință.