Cautare
, Staff

Lifestyle |
|

Cum spun românii că își păstrează mintea sănătoasă: cei mai mulți citesc cărți, în defavoarea filmelor și serialelor

Cu o majoritate zdrobitoare, de 90%, românii consideră că sănătatea mentală este la fel de importantă ca și cea fizică, potrivit unui unui studiu derulat de MedLife România pe platforma online ivox.ro.
Medlife_038

Cei mai mulți dintre concetățenii noștri (39%) afirmă că cititul cărților este principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, la mică distanță (36%) urmând practicarea sportului și odihna prin somn (15%). Surprinzător, vizionarea filmelor și serialelor a fost una dintre opțiunile cel mai puțin menționate – doar 1% dintre respondenți au declarat că acestea îi ajută să își îngrijească sănătatea mentală!

Cercetarea a fost inițiată de MedLife pentru a identifica modurile în care românii se raportează în mod curent la sănătatea lor mentală. Rezultatele confirmă constatările deja relevate de alte studii, cum ar fi faptul că românii nu acordă o atenție specială cultivării stării de sănătate. Aproape jumătate (47%) dintre respondenți sunt mai degrabă pasivi în acest sens: aceștia afirmă că principalul mod în care au grijă de propria sănătate este să se supravegheze pentru a observa semnalele care ar trebui să îi trimită la medic.

36% dintre respondenți mănâncă sănătos, 30% își supraveghează greutatea corporală și doar unul din cinci români ia măsuri proactive pentru a-și menține starea de sănătate – cum ar fi controale medicale de rutină, analize realizate periodic sau practicarea sportului, răspunsuri care au înregistrat aproximativ același scor, de circa 20% din totalul respondenților.

Aceeași abordare pasivă poate fi observată și în ceea ce privește îngrijirea sănătății mentale. Astfel, 61% dintre români încearcă să profite de orice ocazie pentru a se relaxa și 44% caută să evite situațiile stresante.

Pe de altă parte, ponderea celor care se preocupă activ de starea lor de sănătate mentală este ceva mai ridicată: 48% caută un echilibru între viața profesională și cea personală și 43% își rezervă timp pentru cultivarea propriilor pasiuni. Doar 28% încearcă să doarmă mai mult, în timp ce aproape unul din zece conaționali nu face nimic pentru a-și proteja sănătatea psihică.

În ceea ce privește modurile practice în care românii se preocupă de îngrijirea stării de sănătate mentală, cititul ocupă, oarecum surprinzător, primul loc, fiind urmat de practicarea sportului (36%). Pe de altă parte, cercetarea a relevat cu claritate o altă surpriză majoră: faptul că vizionarea filmelor și a serialelor nu se numără printre modalitățile în care oamenii se îngrijesc să aibă o minte sănătoasă.

În altă ordine de idei, datele obținute confirmă tiparele deja știute ale consumului de carte din România. Conaționalii noștri citesc moderat – un român din trei citește cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deși majoritatea consideră că lectura le dezvoltă memoria și imaginația (65%), îi ajută să-și mențină mintea în formă (60%), să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii