Revoluția l-a prins pe Ioan Niculae fără bani- avea 240 de dolari depuși la Bancorex, pe care i-a pierdut, după falimentul băncii- dar cu o experiență solidă, căpătată în cea mai mare parte în domeniul comerțului exterior. A lucrat în sectorul chimiei și al îngrășămintelor chimice 10 ani înainte de Revoluție, iar după evenimentele din 1989 a continuat pe cont- propriu, în același domeniu de activitate.
Prima companie a înființat-o în decembrie 1990. Se numea Interaction și era o societate privată cu capital mixt româno- britanic. Iar prima afacere, tot din iarna acelui an i-a adus un profit de 12.000 de dolari. Concret, omul de afaceri a importat dulciuri și ciocolată pentru Crăciunul din acel an, pe care le-a dat la fabrici de îngrăşăminte chimice şi la o fabrică de geam din Mediaş. În schimbul lor a primit mărfuri pe care le-a exportat.
GALERIE FOTO: Cine este Ioan Niculae, cel mai bogat om de afaceri din România
Patru ani mai târziu, respectiv în 1994, omul de afaceri a înființat InterAgro, compania în jurul căreia s-a format grupul de firme cu același nume. Domeniul principal de activitate a fost comerţul exterior cu îngrăşăminte chimice pentru agricultură, dar a activat şi în alte domenii, precum agricultură și industria alimentară.
În 1995, a achiziționat pachetul majoritar de 51% din acțiuni la rafinăria Astra Română Ploiești, pentru 16 milioane de dolari.
Din 1997 afacerile sale au început să se diversifice, prin achiziţia a două combinate chimice şi a câtorva fabrici de producţie din industria alimentară
În anul 1998, a participat la majorarea capitalului social al Asirom, investind 21 de milioane de dolari, dar a ieșit din din acționariat nouă ani mai târziu, obținând prin vânzarea acțiunilor 86 milioane de dolari.
În 2000, Ioan Niculae a devenit primul patron al fostei Societăţi Naţionale Tutunul Românesc (SNTR), după ce a câştigat licitaţia de privatizare a firmei de stat, iar în paralel, omul de afaceri a cumpărat şi a concesionat mai multe terenuri.
Vezi cine sunt cei mai bogaţi oameni din România
În acest moment, grupul de firme deține în proprietate cinci combinate de îngrășăminte chimice, la Turnu Măgurele (Donaw Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamț (Gaproco) și Făgăraș (Nitroporos).
Ioan Niculae este unul dintre cei mai importanți agricultori din România, cultivând anual o suprafață de peste 55.000 de hectare de teren agricol. Din 2008 a demarat investiții importante și în domeniul enxergiei electrice.
El mai deține și clubul de fotbal Astra Giurgiu.
Ioan Niculae a fost cel mai bogat român în fiecare dintre ultimele patru ediții ale Forbes 500 Miliardari și, până anul acesta, singurul român care figura pe lista miliardarilor lumii, editată de ediția americană a Forbes.