Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Opinii |
|

Cum se va schimba comportamentul nostru după pandemie?

Material de opinie realizat de Radu Turcescu, consultant strategic de PR, specializat în crize de imagine, probleme de reputație și comunicare de Leadership.
image0

Ne confruntăm cu o perioadă ciudată, care va lăsa urme adânci în comportamentul nostru și în modul în care interacționăm unii cu ceilalți. Este important să înțelegem că aceasta reprezintă un moment de cotitură și că, imediat ce lucrurile se vor liniști, vom conștientiza că viața noastră s-a schimbat.

În acest articol, vreau să vă propun 3 consecințe ale pandemiei Covid-19, consecințe care își vor pune amprenta pe modul în care vom funcționa de acum.

Lumea noastră s-a schimbat

Lumea noastră se bazează pe interacțiuni fizice între grupuri. Suntem ființe sociale și rolul grupurilor a fost crucial pentru funcționarea noastră, pentru dezvoltarea personală sau profesională și, de ce nu, pentru existența noastră. Astfel, am ieșit în mall, la restaurante sau cafenele, am mers la spectacole și filme, am plecat în vacanțe și am participat la ședințe la birou. În weekenduri petreceam timpul cu familia lărgită sau cu grupuri mari de prieteni.

Am fost învățați că nu putem singuri și am manifestat evidente semne de depresie când am fost marginalizați. Ce trebuie să înțelegem este că grupul…nu mai există. Tot fundamentul existenței noastre a fost distrus în doar câteva luni. Astăzi, reputația grupului este una catastrofală: grupul te poate îmbolnăvi.

În mod evident, când auzi iar și iar că grupurile te pot îmbolnăvi, ce faci? Fugi de grupuri. Frica reprezintă o emoție puternică și îi va împinge pe oameni spre decizii care mai de care mai controversate. Teama de necunoscut ( un virus apărut de nicăieri, fără antidot ) nu trebuie ignorată. Avem nevoie de certitudini, iar Covid-19 a apăsat exact pe butoanele incertitudinii.

Întâi de toate, oamenii vor evita să interacționeze cu și în grupuri mari. Pentru că așa li s-a indus. Chiar dacă interdicțiile vor fi mâine suspendate, reținerile nu vor dispărea.

Apoi, oamenilor le va fi în continuare teamă să nu se îmbolnăvească. Covid-19 va trece, dar teama că putem fi îmbolnăviți de cel de lângă noi va rămâne; ne vom uita cu reținere la cel care ne-a făcut cafeaua, ne-a preparat mâncarea, ne-a deschis ușa sau ne-a înmânat dosarul.

În acest context, marea majoritate a organizațiile direct implicate vor fi nevoite să se adapteze noilor comportamente. Atenție mare, este o situație extrem de sensibilă, cu implicații majore.

Încrederea va avea de suferit

Una dintre marile probleme ale societății românești este lipsa de încredere. Nu avem încredere în cei pentru care lucrăm, nici în cei cu care lucrăm. Ne așteptăm să fim pacăliți, să fim “lucrați”. Apoi, din motive mai mult sau mai puțin raționale, nu avem încredere în instituțiile statului. Nu suntem deloc convinși că statul poate rezolva probleme complexe și ne așteptăm să ne abandoneze.

Pe de altă parte, nici autoritățile nu au încredere în cetățeni și toate acțiunile lor pornesc de la ideea că oamenii vor încerca să păcălească statul. Iar un stat bazat pe neîncredere este un stat slab.

Foarte probabil ca această pandemie să amplifice neîncrederea dintre oameni și autorități, indiferent dacă sunt ele publice sau private. Au fost luate decizii, unele bune, altele mai puțin bune, dar pe fondul neîncrederii inițiale, aproape orice decizie va fi contestată.

Aceasta reprezintă o problemă serioasă în încercările noastre de a reporni economia.

Unii lideri vor fi sacrificați”

Ca în orice criză, unii lideri vor fi sacrificați. Fie că vorbim despre mediul politic, sau despre mediul economic, reputația organizațiilor va avea de suferit și cineva va trebui să “achite nota de plată” pentru modul în care a fost gestionată pandemia. Atenție mare, indiferent de ce vom face, întotdeauna vor exista persoane nemulțumite. Soluțiile la situațiile de gen nu îi pot împăca pe toți. Unii oameni vor câștiga, alții vor pierde. La final, când se va trage linie, liderii ( direct responsabili pentru soluționarea crizelor ) vor fi primii sacrificați, totul spre binele suprem.

Vor exista victime colaterale? Cu siguranță…

Astfel, liderii de companii își pot pierde credibilitatea în fața echipei și poate chiar a clienților sau partenerilor. Liderii politici își pot pierde credibilitatea în fața propriului partid și, mai mult ca sigur, în fața electoratului.

Ce sfat le-aș oferi?

Le-aș spune să țină cont de faptul că această criză se va încheia și să evite, pe cât se poate, deciziile interpretabile ce le-ar putea distruge, irevocabil, reputația. Este important să demonstreze Leadership, să iasă în față, să comunice, să se implice, să fie activi, să rezolve probleme. Dar la fel de important este să țină cont de percepție și de emoțiile celor implicați.

Și să nu uite un lucru: lipsa de comunicare poate fi interpretabilă și le poate afecta imaginea. Da, ne aflăm în fața unei situații cu adevărat speciale, pentru care nimeni nu s-a pregătit. Nu există soluții clare pentru rezolvarea acestor probleme. Ce știm acum este că lumea noastră, cel puțin o perioadă, va fi altfel. Acum avem nevoie de lideri, acum avem nevoie de asumare, acum avem nevoie de…speranță.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii