Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

Cum se pot soluţiona litigiile fiscale în instanţă

proces_instanta_judecator.jpg
Procedurile fiscale complicate şi neîncrederea în sansele şi competenţele ANAF si al instantelor de contencios administrativ de a soluţiona litigiile in materie fiscala sunt factori care determină contribuabilii să renunţe la drepturile lor.

„Cel mai mic termen de stabilire a unui termen de judecată este de 182 de zile, în timp ce pregatirea în facultate este de 0 zile”, a declarat Magdalena Bulancea, Judecător la Curtea de Apel Bucureşti, în cadrul evenimentului ,,Cum putem face reformă fiscală in Romania?”.

În acest context, Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT)  pledează pentru specializarea instanţelor în contenciosul fiscal, specializare care va ajuta, în egală măsură avocaţii, judecătorii şi funcţionarii ANAF.

„Specializarea ar avea două consecinţe importante: concentrarea asupra pregătirii judecătorilor in dreptul fiscal, respectiv urgentarea judecăţii, prin acordarea unor termene de judecată relativ scurte” – a precizat Luisiana Dobrinescu, coordonator al Grupului de Analiza Fiscală din cadrul ARSIT.

Despre necesitatea unor tribunale fiscale a vorbit şi directorul executiv al Asociaţiei.

„Tribunalele fiscale sunt o necesitate pentru contribuabilul din România şi un câştig pentru statul român. Adaptate la sistemul de drept românesc, sistemele care funcţionează deja cu succes la nivel internaţional pot reprezenta un punct de pornire şi modele de bună practică pentru dezvoltarea propriilor noastre Tribunale fiscale”, precizează Delia Cataramă, director ARSIT.

Pentru specializarea instanţelor în România, Asociaţia a menţionat că ia in considerare trei masuri, adoptate etapizat: majorarea schemei de personal din cadrul instantelor, promovarea judecătorilor către tribunale, respectiv curti de apel si formarea profesională continuă a judecătorilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii