Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Cum se poartă pălăriile

De-a lungul secolelor, pălăriile se identificau cu un anumit statut social și ridicarea lor era un semn de respect.
Sandra New

Deși pălăriile nu mai sunt atât de importante ca în trecut, există atât domni, cât și doamne care le folosesc fie pentru evenimente formale, fie pentru a fi în pas cu moda.

Pentru a prezenta regulile cu privire la purtatul pălăriilor, trebuie să facem distincţia între pălăriile purtate la plajă sau la evenimente sportive și pălăriile purtate atunci când eticheta cere acest lucru. De asemenea, trebuie să facem o distincţie între pălăriile doamnelor și ale domnilor..

În România, tradiţia purtării pălăriilor a dispărut încet după anul 1947. Cu toate acestea, există ţări în care pălăriile sunt obligatorii la anumite evenimente sociale. Spre exemplu, în Marea Britanie, doamnele trebuie să poarte pălării la cursele de cai de la Royal Ascot, pot alege să le folosească la căsătoriile religioase, precum și la ceremonii funerare sau de botez. Nimeni nu se mai așteaptă ca doamnele să poarte pălării la căsătoriile civile, dar totul depinde de cât de formal este evenimentul.

În general, nu se recomandă ca doamnele care poarte pălării cu borurile foarte largi să se salute sărutându-se pe obraji.

În Statele Unite ale Americii, în anii ’50, era aproape obligatoriu ca doamnele să poarte pălărie și mănuși la biserică, dar și la evenimentele formale din timpul zilei. La începutul anilor ’60, noua primă-doamnă a Americii, Jackie Kennedy, a revoluţionat moda pălăriilor purtând așa numitele pălării tocă.

Principala regulă este că doamnele nu trebuie să își dea jos pălăriile atunci când intră într-un spaţiu închis. Singura excepţie de la acestă regulă este situaţia în care doamnele se află într-o încăpere, la serviciu sau la un interviu pentru a obţine o slujbă. În schimb, dacă pălăria este purtată doar pentru căldură, atunci aceasta poate fi scoasă în spaţiile închise.

Domnii poartă rar pălării în ziua de astăzi, cu excepţia situaţiei în care poartă ţinuta morning dress. Prin morning dress se înţelege jachetă neagră cu lungime de ¾, cu marginile rotunjite; pantalon din velur; vestă neagră sau gri; cămașă albă cu cravată; opţional joben. Pentru doamne, ţinuta corespunzătoare este rochia de zi  împreună cu pălărie și mănuși. Această ţinută este folosită, de obicei, la evenimentele oficiale care au loc în timpul zilei (căsătorie, ceremonii religioase, dar și la prezentarea scrisorilor de acreditare în Marea Britanie, Belgia, Norvegia, Luxemburg).

Jobenul poate fi purtat pe cap, poate fi ţinut sub braţ, dar în orice caz nu trebuie să fie purtat în interior sau în fotografiile formale.

În general, domnii trebuie să își dea jos pălăriile în situaţia în care se află
într-un spaţiu închis – reședinţă privată, la serviciu, la cinematograf sau teatru, într-o biserică creștină (și eventual și în alte spaţii destinate rugăciunii în funcţie de regulile aplicabile) sau în restaurante.

Domnii trebuie să își ridice pălăria atunci când sunt prezentaţi unei alte persoane, atunci când își iau la revedere de la o doamnă sau de la o persoană mai în vârstă, atunci când vorbesc cu cineva, în special cu o doamnă sau un cleric (regula nu se aplică în situaţia în care se întâlnesc doi domni de același statut social), în timpul intonării imnului naţional, în timpul ceremoniilor funerare.

Pălăria nu trebuie ridicată pentru a saluta în clădirile publice – staţii de tren, în holurile sau coridoarele clădirilor de birouri sau a hotelurilor, în lifturi.

Șepcile de baseball sunt considerate a face parte din moda ,,tinerilor”. Ele trebuie purtate doar la ţinute casual sau sport.

Pălăriile de soare purtate în zilele toride de vară, precum și pălăriile de lână folosite în timpul iernilor geroase sunt întotdeauna considerate idei bune. Băștile, pălăriile panama și pălăriile pentru ieșirile la pădure sunt acceptabile la întâlnirile informale. Pălăriile panama sunt permise chiar la anumite evenimente formale precum jocurile de popice, crichet și crochet.

Dacă de-a lungul secolelor, pălăriile se identificau cu un anumit statut social și ridicarea lor era un semn de respect, astăzi este totuși important să știm când și cum trebuie să le purtăm.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii