Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Cum se împarte piața TV între posturile generaliste și stațiile de nișă?

televiziuni_tematice.jpg
În martie, televiziunile generaliste au avut o cotă de piață de 50,73% la nivel urban (all day), în timp ce stațiile de știri „au tăiat” 13,16 procente. Televiziunile pentru copii și tineret au deținut o cotă de 6,54%. Cota canalelor care nu sunt înscrise în sondajele de audiență a fost de 12,92%.

Jumătate din piața TV, la nivel urban, a fost deținută de programele celor 12 televiziuni generaliste (inclusiv stațiile publice TVR 1 și TVR 2), înscrise în sistemul de măsurare a audienței, realizat de Kantar Media.

Cota de vizionare este cu două puncte procentuale mai mare decât cea din luna precedentă. Creșterea se explică prin funcționarea la „turația maximă” a grilelor de primăvară ale generalistelor. Cota de piață reprezintă numărul de telespectatori ai unui program raportat la totalul telespectatorilor din acel timp, exprimat în procente.

Nișa canalelor de știri a avut în martie un market share de 13,16%, cu un punct procentual mai mic decât în februarie.

Cea de-a treia grupă de televiziuni cu o cotă ridicată de vizonare a fost reprezentată de programele pentru copii și tineret: 6,54%. Cota este aproape aceeași cu cea din februarie (o creștere de 0,22 puncte procentuale).

Cele 10 canale de filme din sondaje au avut un market share de 4,71%, cu 0,28 puncte procentuale mai mare decât în februarie. Pe această nișă, cota de vizionare a canalului AXN a crescut la 1%, foarte aproape de liderul nișei, Pro Cinema (1,05%).

Piața TV este completată de următoarele nișe: programe pentru publicul feminin (4,41%), muzică populară și manele (2,14%), sport (2,09%), documentare (1,86%) și muzică pop și dance (1,44%).

În sondaje există și un segment de televiziuni care nu sunt membre ARMA (proprietara datelor de audiență). Acestea au o cotă totală de 12,92%, cu jumătate de punct procentual mai mică decât în februarie.    

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii