Cautare
, Contributor

IT |
|

Cum se face curățenia digitală

curatenia_digitala.jpg
Programele învechite, expuse la riscuri, le oferă infractorilor numeroase oportunități pentru a-și desfășura cu succes acțiunile. Iată câteva trucuri pe care utilizatorii de Internet le pot folosi pentru curățenia digitală de primavară.

"Riscul pe care-l prezintă programele depășite este adesea greu de estimat, iar infractorii exploatează oportunitățile pentru a sustrage date și a-i spiona pe utilizatori,” explică Eddy Willems, G Data’s security evangelist.

 "Utilizatorii ar trebui să efectueze în mod regulat o curățenie prin computere și să instaleze toate update-urile disponibile și să renunțe la programele pentru care nu se mai oferă suport din partea producătorului”, mai spune Eddy Willems.

Conform expertului în securitate, utilizatorii ar trebui să procedeze la fel și cu dispozitivele mobile.

 "Nu strică să aruncăm o privire asupra aplicațiilor instalate și autorizațiilor pe care le au. Multe aplicații beneficiază de autorizații prin care să poată accesa agenda sau alte date personale. Utilizatorii ar trebui să evalueze dacă aceste aplicații le sunt necesare, iar dacă există dubii, să le șteargă”, este de părere Willems.

Curățenia de primăvară pentru computere

Iată câteva sfaturi pe care le oferă cei de la G Data pentru curățarea și securizarea computerul personal.

• Închiderea breșelelor de securitate: Sistemele de operare și programele instalate vor fi întotdeauna actualizate prin instalarea de pachete de service, patch-uri de securitate și update-uri. Programele vechi care nu mai primesc suport de la provider vor fi complet dezinstalate și înlocuite cu versiuni noi similare.

• Curățenia hard-disk-ul:  Fișierele duplicate sau vechi ce nu mai sunt necesare trebuie șterse. Programe gratuite, precum CloneSpy sau AntiTwin vă pot ajuta să scăpați de datele duplicate. Ideal ar fi ca fișierele să fie șterse iremediabil cu ajutorul unui shredder digital. Această funcție este integrată în anumite soluții de securitate.

•Ștergerea fișierelor temporare: Utilizatorii ar trebui să ștearge în mod regulat fișierele temporare. Acestea sunt colectate în folderul Temp și apar ca rezultate ale navigării pe Internet. Golirea acestui dosar face computerul să ruleze mai rapid.

•Nu lăsați urme: Cookie-urile din browser, istoricul și datele de pe formularele Web vor fi șterse după fiecare sesiune de navigare pe Internet. Browserele por fi configurate pentru a le șterge în mod automat. Majoritatea browserelor includ un mod particular prin care fișierele temporare sunt șterse automat la finalul fiecărei sesiuni pe Internet.

•Nu salvați nicio parolă în browser: Utilizatorii pot dezactiva funcția "Save password" din browser, iar parolele deja salvate vor fi șterse.

•Salvați-vă datele: Prin backup toate datele importante sunt în siguranță în cazul în care sistemul este infectat sau „crapă”. În plus, o imagine a sistemului poate restaura întregul hard disk, cu toate programele instalate. Soluțiile de securitate includ de multe ori un modul adecvat pentru acest lucru.

Dispozitive mobile:

•Verificarea aplicațiilor instalate: Utilizatorii de Smartphone-uri și tablete ar trebui sa își iventarieze aplicațiile și autorizările pe care le permit, pentru că, de multe ori un update poate duce la schimbarea permisiunilor aplicațiilor, schimbări ce uneori sunt acceptate de utlizatori fără a fi citite. Daca aplicație permite prea multe autorizații ar trebui ștearsă. O aplicație care să țină sub control situația, este binevenită.

•Descărcați doar aplicații din surse sigure.

•Protejarea smartphone-urilor împotriva furturilor: Utilizatorii ar trebui să își ia măsuri de precauție pentru cazuri de pierdere sau furt al dispozitivului prin instalarea unei protecții antifurt. Aceasta ar trebui să fie capabilă, printre altele, să blocheze și să localizeze dispozitivul de la distanță și să șteargă toate datele stocate pe dispozitiv.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii