Cautare
, Contributor

Specialist în comunicare și marketing. Analizează universul consumatorilor pornind de la insight-uri din studii sociologice, psihologice și antropologice.

Lifestyle |
|

Cum se construiesc casele de piatră

A fost odată ca-n povești... prinţul Harry s-a îndrăgostit de frumoasa Megan, o fată simplă, dar cu un suflet mare, au făcut o nuntă de vis la Palat și de-acum vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Sau nu?!
Olivia Petre_new febr 2018_tanned

Trei miliarde de oameni din toată lumea au urmărit cu sufletul la gură și batista la nas minunatul spectacol al nunţii regale. Pentru că poveștile de iubire s-au vândut întotdeauna foarte bine (ce-i drept, poate nu la fel de bine ca scandalurile, dar orișicât), iar azi oferta e mult mai mică decât cererea. Însă avem mare nevoie să vedem, măcar prin alţii, că iubirea (ca și „binili”) învinge tot.

Cu toate astea, după ce trece luna de miere, cele mai multe „case de piatră” devin terenuri pe care se dispută orgolii și conflicte ce cresc într-o ceartă cât o iubire într-un an. O parte din ele se rezolvă prin efort și compromis reciproc, unele la terapeut, altele la notar, iar multe nu se rezolvă niciodată. Acest lucru e valabil inclusiv în România, chiar dacă la noi instituţia căsătoriei se ţine tare și poate ridica pancarta #rezist cu un raport de 4,6 căsătorii la un divorţ în 2017 (în creștere faţă de 2016).

România este (încă) o societate tradiţională. De fel, credem cu tărie în familie, dar de drept, habar n-avem cum ar trebui să comunicăm și să relaţionăm pentru a o întreţine. Din fericire, cel puţin pentru Millennials și generaţiile de după, există o mulţime de autori și studii din care putem învăţa despre știinţa unei relaţii sănătoase (chiar este o știinţă).

John Gottman (The Gottman Institute, www.gottman.com) și-a dedicat peste 40 de ani de carieră studierii cuplurilor și predictibilităţii divorţului, Helen Fisher (expert în biologia iubirii și atracţiei) explică rolul personalităţii și hormonilor în cadrul relaţiilor și structurilor de leadership, iar Esther Perel (care a introdus conceptul de „inteligenţă erotică”) propune o redefinire a conceptului de căsnicie în acord cu noile realităţi sociale. Iată câteva dintre cele mai importante sfaturi ale lor, demonstrate și validate de cercetări extinse:

2/3 din problemele de relaţie sunt de nerezolvat. Ele sunt „probleme permanente”, cauzate de diferenţele de personalitate dintre parteneri. În măsura în care cei doi pot discuta despre ele deschis, cu acceptare și respect, pot fi gestionate pe termen lung.

Gândiţi-vă la relaţie ca la un cont bancar emoţional. Faceţi „depozite” prin interacţiuni pozitive și „retrageri” prin interacţiuni negative. Păstraţi echilibrul ridicat făcând lucruri frumoase unul pentru celălalt în fiecare zi și recunoscând când partenerul tău face lucruri frumoase pentru tine. Este cea mai importantă investiţie pe care o vei face vreodată.

„Jumătatea perfectă” sau „the one” nu există sub forma unei persoane pe care o vei întâlni ready-made pe gusturile și nevoile tale, oricât de minunate ar fi refrenele cântate pe tema asta în toate epocile de până acum. În schimb, unul sau mai mulţi parteneri pot deveni de-a lungul vieţii „jumătatea ta”, în timp și printr-un efort susţinut de cunoaștere reciprocă.

De multe ori investim toată energia în rolurile sociale de părinte și de profesionist sperând că relaţia de cuplu va merge de la sine doar pentru că există iubire. Well, not forever, arată statisticile. De aceea, „ritualurile de conectare” sunt vitale pentru supravieţuirea oricărui cuplu pe termen lung, fie că sunt seri în doi, escapade la filme sau concedii „furate” cu greu.

Puneţi telefonul deoparte cât mai mult timp. Unu din patru cupluri ajung la divorţ din cauze legate de activitatea în social media.

Chiar dacă ideea unităţii totale e un ideal cu care am fost amăgiţi în copilărie, cuplurile care își respectă și cultivă individualitatea sunt mai fericite pe termen lung decât cele în care partenerii se condiţionează reciproc sau cele care fac „totul împreună”. Distanţa și misterul întreţin interesul.

Certurile mari sunt inevitabile. Diferenţa o face atitudinea partenerilor în perioada postconflict. A recunoaște o parte din vină nu crește neapărat imaginea de sine, dar crește șansele armoniei pe termen lung… doar se știe că Oficiul Stării Civile nu e un loc recomandat celor care au întotdeauna dreptate.

Nimeni nu are dreptul să se plângă pentru ceva ce nu a cerut în mod explicit. Multe drame se nasc pentru că ne așteptam ca celălalt să spună sau să facă ceva, iar el nu livrează conform visurilor noastre legitime. Așteptările necomunicate și neagreate deschis sunt în întregime responsabilitatea noastră.

Iar în momentele în care pare că nimic nu funcţionează, amintiţi-vă că zilele proaste sunt parte din viaţă. Ba chiar un celebru terapeut a fost întrebat de un jurnalist: „În 40 de ani de căsnicie, chiar nu v-aţi gândit niciodată la divorţ?” și a răspuns așa: „Nu, la divorţ nu m-am gândit niciodată. La crimă însă… m-am gândit de multe ori!”

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii