Cautare
, Contributor

SEO & Content Marketing Agency

Tech |
|

Cum să te protejezi de pericole când ai un business – securizarea bunurilor fizice și a celor digitale

Fie că ești la început de drum în lumea afacerilor sau te ocupi de mult timp de asta, dar nu ai avut timp să implementezi toate procedurile, siguranța este vitală. Companiile mari au consultanți care se ocupă de rezolvarea acestor probleme prin instalarea echipamentelor de monitorizare de ultimă generație și a software-urilor.
 aboneaza-te
cheie-in-iala

Însă nu considera că o afacere de dimensiuni mai mici nu trebuie protejată. Dimpotrivă, acestea sunt mai vulnerabile tocmai din cauza interesului redus pentru securitate. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți continua activitatea fără griji:

Securizarea bunurilor fizice

O clădire de birouri chiar și cu maxim zece angajați poate atrage atenția oamenilor nepotriviți. Echipamentul audio, video, computerele și laptopurile sunt doar câteva dintre lucrurile care trebuie protejate de o potențială intrare prin efracție. Aspectele pe care trebuie să le iei în considerare:

Locația

Înainte de a cumpăra sau închiria un loc în care afacerea ta să își înceapă activitatea, trebuie să alegi cea mai bună locație. Evită zonele care sunt expuse frecvent tentativelor de furt și cele izolate. Asigură-te că zona găzduiește mai multe business-uri și discută cu proprietarii acestora, pentru a afla dacă au avut parte de surprize neplăcute. Dacă deja ai un sediu și ai trecut printr-o situație de acest gen, caută un loc mai potrivit și mută-te. Este important să stabilești relații cu vecinii și cu angajații celorlalte întreprinderi deschise pe aceeași stradă. În acest fel vei putea să formezi o mică asociație cu ajutorul căreia să aveți grijă unii de alții.

Sistemele de securitate

Nu poți fi niciodată prea precaut când vine vorba de afacerea ta, așa că gândește-te serios la instalarea unui sistem de securitate. Acesta poate include alarme, senzori de miscare și sirene de interior și exterior. Investește și în materialul folosit pentru uși, încuietori și geamuri, pentru a nu avea niciun punct slab de care pot profita cei cu intenții îndoielnice.

Firma de pază

Un contract cu o firmă specializată te va ajuta atunci când ai nevoie de protecție suplimentară. Aceștia pot interveni în timp util atunci când alarmele sunt activate de un intrus și nu va mai trebui să te stresezi cu posibilitatea ca hoții să fugă de la fața locului cu sume importante sau aparatură electronică.

Securizarea bunurilor digitale

Companiile care lucrează cu baze de date ale clienților sunt adesea țintele atacurilor cibernetice. Datele sunt furate, iar apoi pot fi vândute mai departe și sunt, în multe cazuri, mai atractive decât banii dintr-un seif. Ce trebuie să îmbunătățești?

Serverul

Un antivirus folosit pentru serverul firmei îți va proteja informațiile de orice amenințare și poate rezolva o problema deja existentă. Setează firewall-uri și asigură-te că faci mereu back-up la toate datele și fișierele importante, în cazul în care apărarea împotriva hackerilor nu este suficient de puternică. 

E-mail-urile

Multe dintre atacurile cibernetice încep prin intermediul unui e-mail infectat cu viruși. De exemplu, în anul 2019, mai multe spitale din România au fost victimele hackerilor care au folosit o astfel de metodă. Pe lângă programele care scanează e-mail-urile primite pe adresa firmei sau a angajaților, trebuie să le faci acestora un training cu privire la pericolele la care se pot expune. Când sunt la muncă, aceștia trebuie să evite să deschidă mesaje suspecte sau fișiere PDF sau imagini și să nu descarce foldere înainte de a se asigura că provin dintr-o sursă sigură și au legătură cu activitatea companiei.

Protejarea prin parole

Setarea unei parole pentru cele mai importante și sensibile programe este un pas esențial, iar aceasta trebuie schimbată cât mai des de către angajați, pentru a descuraja posibilitatea unui posibil atac cibernetic. Dacă vrei să afli cât mai multe despre toate metodele de a proteja compania, consultă ghidul celor mai bune practici realizat de Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice.

Abordează cu seriozitate aceste aspecte ale afacerii tale și nu deveni o țintă ușoară a furtului material sau digital. Fii la curent cu toate update-urile și consultă-te cu specialiștii din ambele domenii ori de câte ori ai ocazia.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii