FacebookTwitterLinkedIn

Chiar dacă acest an a fost unul care a limitat destul de mult libertatea de mișcare, este important să păstrezi contactul cu natura oriunde te-ai afla. Poate că ți-a fost dor de natură și nu ai reușit să ajungi în toate locurile dorite, dar, acest lucru nu trebuie să te descurajeze. Din contră! Ar trebui să fie un motiv și cea mai bună recomandare să încerci să aduci cât mai mult natura aproape de tine, în casa ta! Dacă, încă, nu ți-ai amenajat un colț de vegetație la tine acasă, fie în interiorul acesteia fie în exterior, îți oferim câteva soluții prin care poți să te bucuri de natură chiar la tine acasă.

Cum să te bucuri de natură în interiorul casei

  • Acordă atenție plantelor decorative.

O modalitate prin care poți aduce mai aproape natura în casa ta este să acorzi atenție plantelor decorative din interior. Acestea au un rol important întrucât contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității aerului, prin transformarea dioxidului de carbon în oxigen. Chiar dacă petreci mai mult timp în interiorul casei și nu te mai bucuri atât de des de ieșirile în natură, oaza de vegetație pe care o creezi are beneficii pentru sănătate deoarece îmbunătățește starea de bine și reduce stresul fizic și emoțional. 

  • Plantele ameliorează calitatea aerului din interior 

Plantele decorative sau ghivecele cu flori ținute lângă birou îmbunătățesc semnificativ atmosfera din încăpere, fie că te afli acasă sau la locul tău de muncă. Conform unor studii, plantele din interior pot mări nivelul de umiditate cu 2 până la 5%. Acest aspect este foarte important pentru calitatea aerului, mai ales, în încăperile cu aparate de aer condiționat, care pot crea probleme respiratorii sau de iritații ale pielii anumitor persoane.  

  • Cum să îngrijești corect plantele de interior 

Alege plantele sau ghivecele cu flori în funcție de ambientul casei tale. Poți opta pentru o plantă decorativă tip yucca, bambus, bonsai sau palmier, care nu necesită o îngrijire excesivă. În schimb, toate plantele au nevoie de o sursă permanentă de lumină naturală și trebuie udate cu regularitate. Le poți amplasa lângă biroul de lucru, pentru că ajută la relaxarea privirii, atunci când te uiți spre ele, iar ambientul proaspăt contribuie la diminuarea stresului și îmbunătățește starea de bine. Dacă te vei obișnui să le acorzi atenție constantă, vei vedea că acest lucru constituie o metodă excelentă de relaxare.

Creează o mică oază de vegetație în exterior

Dacă ai o mică grădină sau chiar și un balcon, nu ezita să faci din acesta spațiul de relaxare de care ai nevoie la tine acasă. 

  • Amenajează sistemul de vegetație pe verticală

Pentru o grădină mică, de exemplu, curtea unui bloc nou dintr-o zonă rezidențială, folosește-te de elementele de decor existente pentru a amplasa vegetația pe verticală. În acest sens, poți utiliza mici flori în jardiniere sau plante agățătoare pentru a umple respectivele suprafețe, pereți sau garduri. O altă modalitate este să folosești un sistem de rafturi dispuse pe un perete din șipci de lemn, pe care să amplasezi mici jardiniere cu plante aromatice. 

  • Ține cont de stilul de amenajare

Într-o amenajare de tip rustic, poți amplasa plante exotice de-a lungul unei alei cu dale sau pietriș decorativ. Acestea vor contura, astfel, zona respectivă, mai ales într-o grădină de dimensiune mai mică. Tot într-o amenajare de tip rustic, sau într-una de tip modern, folosește ghivece cu arbuști ornamentali de înălțime joasă, pentru a delimita zonele și pentru a crea un spațiu aerisit. Pe balcon, în funcție de ce consideri că ai nevoie acasă, optează pentru ghivece mari amplasate direct pe pardoseală, jardiniere cu plante aromatice sau agățătoare care să acopere pereții.

  • Nu uita de accentele de lumină ambientală

În exteriorul casei, folosește-te, din plin, de beneficiile pe care le poți obține cu ajutorul luminii ambientale potrivite. Ține cont că vei avea nevoie de o lumină generală, dar și de mici luminițe de accent, pentru a sublinia diferite zone. Cu ajutorul unor lămpi solare sau a unor aplice de exterior, poți pune în evidență aranjamentele florale sau anumite obiecte de decor, în timp ce, cu ajutorul unor stâlpi de iluminat exterior de dimensiuni potrivite, vei contura zonele de acces dar și pe cele unde există locuri de relaxare. 

Ca să te bucuri de natură la tine acasă, este important să creezi o oază de relaxare cât de mică, fie în interior, fie în exteriorul casei. Pe lângă ambientul încântător, o casă cu multe plante (fără ca acestea să fie în exces), este o casă primitoare și plăcută și oferă mediul sănătos și tonic de care ai nevoie.