FacebookTwitterLinkedIn

Cu siguranţă nu te vei opri din procrastinare înainte să înţelegei de ce anume recurgi la acest lucru. Cercetările recente ale lui Joseph Ferrari de la Universitatea DePaul au demonstrat că fenomenul este mai complicat decât s-ar putea crede. Deşi indivizii au tendinţa să asocieze procrastinarea cu un management prost al timpului sau cu un grad ridicat de lene, Ferrari asociază acest lucru cu un bagaj de emoţii negative şi că urmare a acestora, este mai dificil să încerci să te mobilizezi la lucru.

În loc să fie lensi sau dezorganizaţi, oamenii aleg să nu înceapă o activitate deoarece consideră că nu au starea necesară pentru a o duce la capăt. Ca urmare, cei aflaţi în această situaţie decid că e mai bine să îşi distragă atenţia cu alte lucruri- îşi verifică e-mailul, vorbesc cu un coleg, îşi aranjează obiectele de pe birou etc. Ulterior, apare sentimentul de vinovăţie legat de irosirea timpului, ceea ce nu face decât să amplifice stările negative la care se adaugă şi presiunea deadline-ului.

Cum să pui capăt procrastinării

Pentru a reuşi să opreşti fenomenul, trebuie înainte de toate să preiei controlul asupra propriilor tale stări. Utilizând strategiile potrivite, vei putea fi din nou capabil să duci la bun sfârşit sarcinile. Iată câteva dintre ele:

1. Porneşte de la întrebarea „De ce?”

Când nu ai starea necesară pentru a munci, procrastinarea îţi comunică chestiuni importante precum faptul că ar fi util să iei o pauză, să mănânci, să te hidratezi sau chiar aspecte de natură profesională care au loc: faptul că eşti liderul unei echipe întregi sau faptul că există o nemulţumire în ceea ce priveşte actualul loc de muncă. În loc să te învinovăţeşti constant, este mai eficient să reflectezi câteva momente pentru a încerca să realizezi de ce traversezi prin aceste stări.

2. Îndepărtează obstacolele

Înainte de a-ţi începe activitatea, îndepărtează obiectele din jur care te-ar putea distrage pentru a te asigura că o să îţi continui treaba până la final pentru că este mai dificil să îţi redobândeşti concentrarea pierdută, decât să o menţii din prima instanţa.

3. Mobilizarea

Chiar dacă faci munca din pasiune sau nu, în ambele cazuri poate fi uneori la fel de greu să te mobilizezi să începi un lucru.  Poţi fi distras de foarte multe gânduri, iar asta te poate face de multe ori să te uiţi în gol, fără a şti de unde să începi. Nu vei putea amâna la nesfârşit sarcina, aşadar este necesar să te mobilizezi şi să iniţiezi activitatea.

4. Împarte sarcinile pe mai multe secţiuni

De ce mai multe ori, se recurge la procrastinare din cauza dimensiunii voluminoase a unui proiect. Pentru a reduce sentimentul de intimidare cu privire la amploarea activităţii, va fi utilă o delimitare strictă a activităţii pe care o întreprinzi pentru că sarcinile mai mici vor putea fi terminate mai rapid şi mai eficient.

5. Lucrează într-un mediu potrivit

Chiar dacă îţi organizezi sarcinile şi le întreprinzi în mod corect, s-ar putea totuşi să fii distras de un mediu de lucru neprielnic precum încăperile cu televizoare sau diferite device-uri care reprezintă o distragere constantă.

6. Bucură-te de micile victorii

Nimic nu se compară cu ideea de a-ţi duce o parte din activitate la bun sfârşit. Este bine să te bucuri şi să răsufli uşurat pentru câteva momente de acest lucru deoarece prin acest mod te vei putea menţine departe de procrastinare. Creşterea numărului de receptori de androgeni sporeşte influenţa testosteronului, ceea ce duce la o creştere continuă a încrederii şi a dorinţei de a face faţă provocărilor.

7. Setează obiective realiste

Pentru a nu te descuraja constant, este important să îţi setezi obiective realiste pe parcursul unei zile pentru a spori eficiența în activităţile pe care le întreprinzi.
Soluţia de combatere a procrastinării este de a înţelege faptul că aceasta îşi are rădăcinile în substratul emoţional al individului.

Traducere și adaptare: Forbes.com