În 2009, la doi ani de la achiziţia de către DEGI – actualul Aberdeen Immobilien –, turnul de birouri Millenium Business Center lua foc, în condiţii neelucidate nici în prezent. Imobilul a stat sub semnul incertitudinii încă de la demarerea construcţiei, în 2001, din cauza unui litigiu între proprietarul de atunci, compania elenă Aegek, şi Biserica Armenească.
Cauza incendiului nu este încă clară, existând, la momentul respectiv, şi varianta „voinţei divine”. Astfel, clădirea ar fi fost lovită de un fulger, din cauza conflictului cu Biserica. Lăsând misticismul la o parte, este clar că investiţia a fost una nefericită, chiar şi din perspectivă economică. Ceea ce ar fi trebuit să fie un reper pentru piaţa office a deceniului trecut s-a transformat într-o ruină modernă.
Lucrurile sunt însă pe cale să se schimbe. „În mai anul acesta a fost obţinută autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea şi renovarea imobilului. Trebuie ca lucrările să înceapă până în mai 2013, moment din care avem la dispoziţie doi ani pentru finalizarea lucrărilor”, spune Tudor Popp, managing partner şi acţionar (40%), în cadrul Immpuls, companie cu o cifră de afaceri estimată, pentru 2012, la un milion de euro şi deţinută în proporţie de 50% de Luxemburger Team, un grup german care a derulat proiecte majore de dezvoltare sau reabilitare în Europa şi în România, printre care şi decontaminarea terenului pe care a fost construit Petrom City.
Obiectivul Immpuls a fost, în cazul Millenium Business Center, să evalueze pagubele şi defectele ascunse ale clădirii, precum şi să definească strategii de renovare. S-a pus inclusiv problema demolării complete a clădirii existente şi reconstrucţia ei de la zero. Varianta a fost însă abandonată, deşi era mai ieftină, pentru că nu ar fi fost sigur că s-ar mai fi putut obţine o autorizaţie de construcţie, în condiţiile controversei pe care a generat-o clădirea în trecut.
Practic, din vechea clădire va rămâne doar structura metalică, care nu a fost afectată de incendiu, potrivit lui Tudor Popp. Decizia de a renova turnul vine pe fondul nerecuperării totale a daunelor. „Daunele au fost dificil de cuantificat, pentru că vorbim de efecte ale incendiului, dar şi ale apei pompate de pompieri pentru a stinge focul, precum şi ale fumlui rezultat”, explică Tudor Popp. Până acum, Aberdeen Immobilien a încasat sumele aferente unei poliţe de asigurare de business, echivalentul chiriei pe trei ani, dar mai are de primit bani dintr-o poliţă de asigurare încheiată pentru clădirea propriu-zisă.
Fondul de investiţii nu se află la prima încercare de revitalizare a unei proprietăţi comerciale. În urma unei investiţii de 10 milioane de euro, Aberdeen Immobilien a refăcut centrul comercial IRIS Shopping Center, situat în cartierul bucureştean Titan. Lucrările au vizat refacerea accesului în centrul comercial, repoziţionarea scărilor rulante pentru a oferi un mai bun acces la primul etaj, refacerea sistemului de ventilaţie şi mărirea parcării, dar şi regândirea mixului de chiriaşi. Astfel, în centrul comercial au fost aduse branduri aflate la mare căutare printre români, precum C&A sau Deichmann.