FacebookTwitterLinkedIn

OK, sunt de acord, în cazul în care bugetul vă permite. Dar ce faceți dacă aveți nevoie de o schimbare, dar bugetul este limitat? Atunci vă recomand să reorganizați spațiul în așa fel încât locuința să pară nouă. Cum faceți acest lucru? Haideți să vă povestesc pas cu pas.

A doua destinație
Faceți două liste: una cu încăperile pe care le aveți și destinațiile acestora, iar cea de-a doua să conțină camerele pe care vi le doriți, dar încă nu le aveți. Apoi mai faceți o tură prin casă și analizați dacă cumva spațiile lipsă se pot integra în spațiile existente. De exemplu: bucătăria se poate transforma în zonă de lucru după ce v-ați luat micul dejun, iar masa a fost eliberată. Sau poate aveți o masă de machiaj care 99% din timp stă nefolosită: oare n-ar putea ea deveni un birou elegant?

Înlocuiți un pat standard cu unul ascuns în perete (rabatabil)
Pentru a face față lipsei de spațiu în timpul zilei, vă poate fi de folos patul „invizibil”. În primul rând, veți dormi mai bine pe el decât pe o canapea extensibilă. Iar în al doilea rând, după ce este strâns, eliberează întreaga cameră, creând spațiu pentru diverse activități (relaxare, sport, joacă etc).

Înlocuiți obiectele obișnuite cu cele cu dublă utilizare
Și aici vorbim despre mobilier multifuncțional sau transformabil. Astăzi, designerii încearcă să optimizeze spațiul prin obiecte de mobilier modulare, care pot fi ușor mutate sau rabatate, astfel încât să corespundă mai multor nevoi. De exemplu, o comodă poate avea un blat pe roți care își schimbă poziția și astfel devine un birou. Iar după ziua de lucru, se pliază și revine la destinația inițială – comoda din dormitor. Iar o canapea modulară, care reunește întreaga familie seara, la un film, poate deveni noaptea pat pentru copii.

Renunță la clișeele de planificare
Una dintre „regulile” nescrise ar fi: „Seara, familia se va aduna pe canapeaua din sufragerie…” Dar oare familia ta este cu adevărat obișnuită să stea pe canapeaua din sufragerie? Poate, dacă te gândești mai bine, vă petreceți mai mult timp în bucătărie? În acest caz, poate regândiți acest spațiu și înlocuiți scaunele incomode cu fotolii sau o canapea confortabilă.

Un alt clișeu este că biroul trebuie să fie o cameră separată, cum era pe vremuri – o bibliotecă. Dacă spațiul nu permite să aveți o cameră special concepută pentru această destinație, atunci găsiți un alt loc în casă care să vă inspire să lucrați. Evitați bucătăria dacă frigiderul vă face mereu cu ochiul, sau dormitorul – dacă patul vă invită să nu vă schimbați de pijama. Mai bine alegeți un colț mai retras din casă: balconul sau dressingul, unde vă puteți simți mai în largul vostru și în același timp puteți fi mult mai productivi.

 

Copiii de sexe diferite trebuie să doarmă în camere separate
Sincer, până în perioada de adolescență, copiilor le-ar prinde mai bine să stea împreună. În primul rând, s-ar disciplina să împartă lucrurile și spațiul împreună cu fratele/sora. Iar în al doilea rând, ar fi mult mai practic din punct de vedere al mentenanței – toate hainele, jucăriile, cărțile etc. ar fi aranjate într-o singură cameră. Și totuși, dacă simțiți nevoia să le oferiți copiilor mai multă intimitate, atunci puteți separa paturile cu baldachine sau draperii.

Optimizează spațiul prin mobilă la comandă
Poate când v-ați mutat aici, unde stați acum, nu aveați prea multe nevoi și, pe deasupra, locuiați și singur. Între timp a apărut un partener, copii, animale de companie etc. Poate aceste schimbări nu ar trebui să vă sperie, ci mai degrabă să vă îndrume să optimizați mai bine casa.

Dacă nu vă descurcați singur, atunci recomand să apelați la un specialist în organizarea spațiului care să vă regândească toate depozitările posibile în locuința voastră, în funcție de stilul de viață și nevoi. Sigur va fi nevoie să refaceți toate dulapurile în așa fel ca ele să fie mult mai practice! Dar vă promit – nu veți regreta, ba chiar o să vă gândiți de ce nu ați făcut acest lucru mai devreme. Dar mai bine mai târziu decât niciodată!

Și ca să nu spuneți că nu știați, vă fac o listă de locuri de depozitare de care puteți profita în locuința voastră:

– Folosiți înălțimea întregii încăperi la crearea dulapurilor;

– Compartimentați dulapurile în așa fel să fie cât mai funcționale: cu sertare, rafturi mobile, integrarea diverselor accesorii – cuiere, umerașe etc.;

– Optați pentru pat cu depozitare (ladă depozitare);

– Tot peretele cu televizorul poate deveni zonă de depozitare dacă sunteți în căutare de idei interesante cum să compartimentați mobila în așa fel să nu încarce spațiul. Caută ideile designerului Lu Wei;

– Canapeaua sau bancheta de la intrare ori de la bucătărie poate avea integrată o ladă de depozitare;

– Alege rafturile închise în locul celor deschise, deoarece dacă nu păstrezi curățenia pe ele, vizual, spațiul va părea mult mai sufocant.

Sper ca sfaturile de mai sus să vă îndrume să faceți schimbări pozitive în locuința voastră și ulterior să vă „reîndrăgostiți” de ea!
Mult succes!