
Vânătorii de zmeie se pot recunoaște astfel:
1. Se caută oameni care vorbesc cu mult entuziasm despre un „visˮ
Fie el legat de înălțarea unor case sustenabile, cucerirea prezentărilor de modă internaționale sau dezvoltarea turismului eco, visul de om este ingredientul principal în această acțiune. Vânătorii de zmeie vorbesc deseori despre acest „visˮ și despre planurile lor pentru a-l atinge.
2. Se urmăresc mănunchiurile de viziune și idealism
Vânătorii de zmeie sunt obișnuiți cu privitul departe, cu măsuratul orizontului sau cu alergatul împotriva vântului. Precum antreprenorii și vizionarii, ei se gândesc la diferite momente în care visul lor se înalță și sunt adeseori entuziasmați de orice inițiativă în acea direcție.
3. Se identifică grupurile mari de visători
Dreamers și doers deopotrivă, vânătorii de zmeie aleg de multe ori calea asocierii. Precum în cartea lui Khaled Hosseini, aceștia caută permanent curajul de a se ridica pentru lucrurile în care cred, iar deseori acest proces cere prieteni, parteneri sau pur și simplu oameni care împărtășc aceeași viziune.
Un astfel de eveniment a fost și Kiterunners, tabăra de zmeie pentru visuri organizată de ING. În primul weekend al lunii august, Plaja Vadu a fost umbrită de pete de culoare și o energie aparte. O mulțime de zmeie înălțate la zeci de metri deasupra solului au reprezentat pentru trei zile metafora visurilor celor prezenți la evenimentul ING.
Kiterunners a comemorat 20 de ani de existență ING Bank pe piața românescă, prilej prin care ING a transmis oamenilor cu visuri mărețe mesajul că le pot înalța ca pe zmeie dacă sunt suficienți de perseverenți și curajoși. „Idealul nu va merge niciodată în sens populistˮ, spunea Mircea Toma în deschiderea evenimentului.
Motivul asocierii vânătorilor de zmeie a fost evident, întrucât studenți, tineri antreprenori și oameni pasionați de subiecte diverse (de la educație alternativă până la meșteșuguri) au participat la workshop-uri și au putut umbla cu visurile lor în mâini pe plaja încă necunoscătoare de construcții „de stațiuneˮ, gălăgie sau mizerie. Cele nouă ateliere au fost structurate în jurul a trei teme (industrii creative, societate și eco) și au reprezentat un punct de întâlnire, dezbatere și informare, atât pentru participanți, cât și pentru speakeri. Printre aceștia s-au aflat și fondatorul Festivalului Internațional de film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, sau co-fondatorul Mai Mult Verde, Doru Mitrana.
Ideile vizionare au primat pe Plaja de la Vadu. La atelierul de tehnologie eco, de exemplu, s-a vorbit mult despre întrebuințarea materialelor locale, conceptele arhitecturale noi și utilizarea cât mai eficientă a tehnologiilor pasive și active. Interesul general a fost acela de a construi case cât mai sustenabile reducând cât mai mult costurile. Proaspăt reprezentant al României la una dintre cele mai mari competiții de construcții eco pentru studenți, Mihai Toader-Pasti, moderatorul workshopului, s-a declarat încântat de inițiativa ING și a văzut Kiterunners ca tipul de investiție cu un foarte mare return on investment pe termen lung.
După cum punea problema și Traian Brumă, fondatorul Universității Alternative în workshopul său, Kiterunners a însemnat mai mult decât un cer acoperit de zmeie, a fost un context prin care o parte dintre vânătorii de zmeie ai României să se întrebe și să dezbată, „care este diferența care face diferențaˮ.