
Petrecerile sunt prilejuri de întâlnire cu cei dragi, de socializare şi creare de noi amintiri. Pentru câteva ore de distracţie însă ai nevoie de zile întregi de pregătiri. Dacă trebuie să te mai încadrezi şi într-un anumit buget, atunci efortul creşte exponenţial. Iată câteva sfaturi despre numărul invitaţilor, locaţii şi cele mai potrivite articole pentru petrecere în funcţie de bugetul disponibil pentru o petrecere.
Pe cine inviţi
În funcţie de persoana sau evenimentul sărbătorit va trebui să te opreşti la un număr de invitaţi. În cazul aniversării copilului, lista porneşte de la întregul colectiv de colegi de clasă, coechipierii din echipa de fotbal, vecini, rude şi prieteni de la locul de joacă. Dacă nu ai închiriat un stadion pentru petrecere, va trebui să reduci din personaje. Stabileşte un număr – 10-20-30 – şi alege-i doar pe cei cu adevărat apropiaţi, a căror prezenţă este plăcută şi benefică pentru copilul tău. Hotărăşte de la început dacă evenimentul este şi pentru însoţitorii adulţi – caz în care va trebui să asiguri o masă şi pentru ei – sau copii vor fi predaţi la locaţie şi preluaţi la o oră stabilită. Principiul este valabil şi pentru adulţi, doar că înlocuieşti copiii cu colegi de serviciu, prieteni de familie etc.
Unde organizezi
Dacă nu doreşti să îţi pui casa la dispoziţie pentru petrecerea aniversară, va trebui să găseşti o locaţie. În funcţie de bugetul pe care îl ai vei restrânge mai întâi zona, apoi spaţiul şi serviciile. Totul se raportează la numărul de participanţi de mai sus. Pentru petrecerile de copii, care sunt cele mai frecvente, trebuie să alegi un loc cu spaţiu de joacă. Ideea lor de petrecere presupune mai mult interacţiune şi activitate fizică decât hrană. Bineînţeles, cu excepţia tortului, de care se vor bucura cu toţii! Singurul loc cu costuri 0 pentru chirie rămâne casa sau grădina ta. Pentru acestea însă va trebui să munceşti pentru amenajare, să te ocupi de servit şi mai ales de strâns la final. Locuri la fel de prietenoase cu bugetul tău pentru petreceri sunt şi parcurile sau terenurile de joacă în aer liber, dacă au foişoare amenajate pentru acest tip de activităţi.
Găteşti sau comanzi?
Dacă organizezi petrecerea într-un restaurant, eşti obligat să faci consumaţie din meniul localului. În schimb, dacă totul se desfăşoară la tine acasă, în parc sau într‑un spaţiu de joacă fără bucătărie, poţi alege să găteşti personal sau să comanzi mâncare de oriunde doreşti. Indiferent de numărul şi vârsta participanţilor, trebuie să ţii cont de calitatea produselor şi mai ales de eventualele alergii. În cazul copiilor, trebuie să le soliciţi părinţilor să-ţi comunice dacă sunt alergici la anumite produse alimentare. În funcţie de aceste date poţi face cumpărăturile pentru petrecere sau poţi alege meniurile potrivite. Avantajul atunci când comanzi este că poţi primi inclusiv farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, pe care la final le strângi în saci şi le arunci, fără efort suplimentar de spălare şi aranjare în dulapuri cu veselă.
Accesorii
Accesoriile sunt cele care te ajută să defineşti tematica unei petreceri. Din fericire, piaţa decoraţiunilor de acest tip este atât de diversificată încât găseşti soluţii pentru orice gust şi buget. Baloanele, feţele de masă, vesela, instalaţiile de iluminat şi sonorizare, toate pot fi personalizate cu o anumită temă. Totul este să alegi furnizorul potrivit şi produsele cu cel mai bun raport între preţ şi calitate.
Bugetul este un criteriu important pentru orice achiziţie sau organizare de evenimente. Când vine vorba de petreceri, dacă bugetul este nelimitat, nu ai nicio grijă: alegi o firmă care se ocupă de tot evenimentul, trasezi coordonatele şi la final achiţi nota de plată. Atunci când trebuie să te încadrezi într-un buget limitat, poţi scădea din costuri pe măsură ce te implici în organizare.