Cautare
, Contributor

DWF

AdNews |
|

Cum să fii un bun părinte

Meseria de părinte este, probabil, una dintre cele mai grele meserii din lume. Satisfacţiile vin uneori târziu şi implică multă muncă atât cu copilul, cât şi cu tine însuţi. Cei care au ales să devină părinţi, trebuie să înveţe să ia decizii în interesul copiilor pe termen lung, să îşi recunoască slăbiciunile şi să lucreze asupra lor pentru a deveni cea mai bună versiune a lor şi un exemplu cât mai bun pentru copii. 

 

Toate acestea pot însemna o muncă susţinută, atenţie, conştientizare şi perfecţionare continuă. Desigur, sunt o mulţime de cărţi de parenting pentru copii şi adolescenţi, dar teoria fără o bună practică este complet inutilă. 

 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să creşti un copil echilibrat şi să devii un bun părinte. 

 

Fii un model bun pentru copilul tău

Nu-i spune copilului tău ce să facă, ci arată-i! Va învăţa mult mai repede şi mai uşor prin imitaţie. Omul este o specie programată să copieze acţiunile altora pentru a le înţelege şi a le încorpora în propria rutină, iar copiii în mod special, urmăresc cu mare atenţie şi fac tot ce fac părinţii lor.

 

Prin urmare, fii persoana care vrei să fie copilul tău! Respectă-l pentru a fi respectat, păstrează un comportament şi o atitudine pozitivă dacă vrei ca el să îţi răspundă la fel, fii empatic cu emoţiile şi sentimentele lui şi comunica cu el ca de la egal la egal. Copilul îţi va urma exemplu în tot ceea ce faci şi, dacă nu îţi place ceva la el, corectează întâi la tine!

 

Iubeşte-l şi exprimă-ţi sentimentele

Ideea că îţi iubeşti prea mult copilul este greşită. Iubirea nu îi va dăuna niciodată, ci doar ceea ce alegi să faci în numele acesteia, îngrădindu-i libertatea, protejându-l şi alintându-l excesiv sau condiţionându-l emoţional. Dacă vei face toate aceste lucruri în numele iubirii, vei avea un copil răsfăţat, nesigur şi lipsit de încredere în sine, adică un copil cu probleme mari de comportament. 

 

Arată-i copilului tău că îl iubeşti îmbrăţişându-l, petrecând timp de calitate cu el şi ascultându-l cu atenţie. Şi fă acest lucru în fiecare zi şi în fiecare clipă! Aceste dovezi de afecţiune îl vor face să se simtă bine, îl calmează şi echilibrează şi îl ajută să se dezvolte armonios. Totodată, veţi avea o comunicare eficientă şi încredere unul în celălalt. 

 

Fii un părinte pozitiv, drept şi ferm

Oferă-i copilului tău experienţe pozitive pentru că astfel îşi dezvoltă capacitatea de a le crea şi a le oferi la rândul lor celor din jur. De asemenea, nu-l proteja de experienţele negative, pentru că îl privezi de ocazia de a învăţa lucruri noi şi a-şi asuma responsabilitatea propriilor fapte. 

 

Cântă cu el un cântecel prostesc, gâdilaţi-vă şi distraţi-vă! Totodată, când are o problemă sau a făcut o greşeală, discutaţi despre ce s-a întâmplat şi încercaţi să găsiţi împreună o soluţie, păstrând o atitudine pozitivă. 

 

De asemenea, practică disciplina pozitivă, evita măsurile punitive şi fii ferm pe poziţie. A fi un bun părinte înseamnă să înveţi copilul să facă diferenţa între ceea ce este bine şi rău iar stabilirea limitelor şi consecvenţa sunt esenţiale pentru o bună disciplină. Descoperă motivul din spatele comportamentului copilului tău şi fă din acest lucru o ocazie pentru a învăţa ceva şi nu pentru a aplica pedepse. 

 

Fii un refugiu de siguranţă pentru copilul tău

Spune-i şi arată-i copilului tău că vei fi mereu lângă el pentru a-l sprijini când are nevoie. De asemenea, acceptă-l aşa cum este şi fii un refugiu cald şi sigur pe care el să ştie că se poate baza în orice situaţie, fără teamă că îl vei judeca. 

 

Atunci când părinţii răspund prompt necesităților emoţionale ale copiilor, copilul creşte echilibrat şi dezvolta abilităţi sociale care îi vor fi utile întreaga viaţă. Vorbeşte cu copilul tău cât mai sincer şi ascultă-l cu atenţie. Dezvoltând o bună comunicare, el ştie că va găsi întotdeauna în tine un suport pe care se poate baza şi te va solicita atunci când are o problemă. Astfel, nu va încerca să mintă sau să se ascundă şi veţi avea o relaţie echilibrată şi sănătoasă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii