FacebookTwitterLinkedIn

Foarte puțini oameni au din naștere abilitatea de a convinge potențialii angajatori să le dea jobul sau de a-și convinge managerii că următoarea promovare ar trebui să fie a lor.

Atunci când îi vedem pe acești indivizi cum obțin tot ceea ce vor fără niciun efort, cel mai frustrant e că ne dăm seama că ei nu sunt nici mai talentați, nici mai experimentați decât noi. Singura diferență este că ei sunt experți în arta de a-i convinge pe ceilalți să le ofere ce-și doresc.

Citește și sfaturile lui Verne Harnish, speaker în cadrul Growth Summit, despre CUM SĂ MĂSORI CÂT DE FERICIȚI SUNT ANGAJAȚII TĂI

Iată 5 metode care te vor ajuta să-ți atingi obiectivele, fie că e vorba de un interviu, de o mărire salarială sau de o întâlnire cu un client:

1. Fii primul care oferă

Experții în persuasiune nu întreabă “cine m-ar putea ajuta?”, ci întreabă “pe cine aș putea ajuta?”, deoarece atunci când ești primul care îi ajută pe ceilalți, îi faci să se simtă obigați să-ți ofere ajutorul în schimb. De exemplu, dacă ajuți un coleg sau un manager dintr-o altă echipă atunci când au nevoie de ajutor, îți crești sansele să primești susținerea lor atunci când vei avea nevoie.

2. Recunoaște-ți slăbiciunile

Încrederea este un element cheie atunci când încerci să convingi un potențial angajator să îți ofere jobul. Studiile de persuasiune arată că una dintre cele mai eficiente metode de a fi văzut ca un candidat onest și de încredere este să îți recunoști o slăbiciune în aplicație.

Citește și sfaturile lui Christo Popov , speaker în cadrul Growth Summit, despre CUM POŢI SĂ ÎŢI TRANSFORMI FIRMA ÎNTR-UN LIDER DE PIAŢĂ

3. Evidențiază pierderile, nu doar câștigurile

Competiția pentru un job sau pentru o promovare este mare, iar majoritatea candidaților au competențe similare. Cum te poți diferenția? Experții în persuasiune sugerează să vorbești despre pierderi. Nu-i vorbi noului angajator doar despre ce va obține dacă te angajează, spune-i respectuos și ce ar putea pierde dacă nu te aleg pe tine.

4. Folosește exemplul dat de ceilalți

Un studiu, citat și în cartea “Yes! 50 secrets from the science of persuasion”, scrisă de Steve Martin, spunea că mult mai mulți oaspeți ai hotelurilor își refolosesc prosoapele dacă găsesc în baie un card pe care scrie că și oaspeții care au stat înainte acolo și-au refolosit prosopul. Acest lucru se datorează faptului că atunci când trebuie să ia o dezicie, oamenii se raportează adesea la ce spun sau la ce fac ceilalți.

5. Găsește punctele comune

Foarte puțini ar contesta ideea că oamenii preferă să le spună da celor pe care îi plac. În plus, studiile arată că unul dintre cei mai importanți factori care fac pe cineva să placă pe altcineva este numărul de lucruri în comun pe care cei doi le au. La un interviu, sau atunci când încerci să îți crești rețeaua de cunoștințe, e tentant să te concentrezi pe afaceri și să nu încerci să afli ce ai în comun cu ceilalți. Experții în persuasiune, pe de altă parte, își fac timp să caute lucrurile în comun pe care le au cu ceilalți, punându-le întrebări, sau căutând pe internet.

Citește și sfaturile lui Steve Martin despre cum să valorifici momentul de persuasiune maximă generat de un “Mulțumesc”

Steve Martin este speaker în cadrul GROWTH SUMMIT – Evenimentul la care se întâlnesc liderii companiilor în expansiune și va vorbi în intervalul 09.30 – 11.30  despre “Influența la muncă”. Înscrie-te acum la Growth Summit.

Steve Martin este directorul Influence at Work, din Marea Britanie. Împreună cu Noah Goldstein și cu Robert Cialdini a scris „Yes! 50 secrets from the science of persuasion”, un bestseller internațional care, până în prezent, a fost vândut în peste 250.000 de exemplare și a fost tradus în 26 de limbi. În 2008, cartea a fost nominalizată pentru Royal Society Book Prize, iar în 2009 prestigioasa Harvard Business Review a menționat cartea în celebra sa listă „Breakthrough Ideas for Business”.

Este specialist în vânzări și marketing și a scris numeroase articole pentru diverse publicații de business, dar și în presa britanică, inclusiv pentru The Guardian. Steve Martin participă la workshopuri despre știința influenței și a persuasiunii și modul în care aceasta poate fi aplicată unui spectru mai larg de businessuri, organizații guvernamentale sau non-profit din întreaga lume.