Cautare




, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Cariere |
|

Cum să fii mai eficient la birou – 5 sfaturi pentru minte și trup

De câte ori ţi-ai început cu adevărat ziua de lucru abia în jurul prânzului, pentru că nu ai reușit să te mobilizezi mai repede? Nu ţi-a dispărut inspirația, nici cheful de muncă: cel mai probabil ai nevoie doar de mai multă organizare în viața ta profesională.

Soluțiile sunt variate şi ţin de fiecare persoană în parte, dar oamenii de ştiinţă vin cu statistici care ne dau o idee despre ceea ce ar trebui să facem, pentru a ne îmbunătăţi performanţa la locul de muncă. Poate nu vă va veni să credeţi, dar asta nu înseamnă în niciun caz să petrecem mai multe ore la birou, ci să ne gestionăm programul de lucru mai bine. Putem face asta eliminând activităţile care ne consumă timp inutil, fiind mai ordonaţi în viaţa de zi cu zi şi păstrându-ne mereu timp pentru a ne relaxa trupul şi mintea.

  1. FOLOSEŞTE TEHNOLOGIE INTEGRATĂ

Telefon mobil, tabletă, laptop, smartwatch, desktop, monitoare multiple, cabluri, imprimante, multifuncţionale. Suntem înconjuraţi de tehnologie în activitatea de zi cu zi. Tehnologie care uneori mai dă rateuri, alteori are nevoie de update-uri şi trebuie să fii mereu atent să-ţi sincronizezi documentele importante de pe un device pe altul, ca să le poţi folosi oricând ai nevoie.

Dacă gândeşti însă un pic la rece, nu ai nevoie de toate cele enumerate mai sus. Un telefon mobil, un laptop şi un serviciu de stocare online în cloud sunt suficiente ca să fii pregătit pentru orice întâlnire neprevăzută într-o zi banală la serviciu.

Pe piaţă sunt soluţii care chiar combină avantajele unui laptop cu cele ale unei tablete. Cu un buget potrivit, poţi cumpăra un laptop Asus 2 în 1 cu ecran detaşabil, care se transformă într-o tabletă performantă. La birou poţi folosi laptopul, iar în şedinţe sau într-o prezentare este suficient să iei doar tableta cu tine, ca să beneficiezi de o mobilitate sporită.

  1. PLANIFICĂ-ŢI ACTIVITĂŢILE SOLICITANTE LA ÎNCEPUTUL ZILEI

Un studiu publicat de Asociaţia Americană de Fiziologie arată că prima parte a zilei, în principal dimineaţa, e perioada în care creierul este mai capabil să faţă faţă unor activităţi complexe. Este motivul pentru care aproape toată lumea lucrează mai eficient şi mai productiv, aşa că e o idee bună să-ţi programezi task-urile importante şi pe cele care solicită un nivel mai ridicat de atenţie, în primele ore ale zilei de muncă.

Dacă nu eşti o persoană matinală şi îţi este greu să intri într-un ritm bun de lucru înainte de prânz, în ciuda cănilor de cafea pe care le-ai băut, ar trebui să începi mai întâi cu câteva schimbări în ritmul de viaţă. Dormi mai mult şi lasă nopţile de club pentru sfârşitul de săptămână: oamenii de ştiinţă spun că este nevoie doar de puţină voinţă şi de puterea obişnuinţei pentru a înlocui orice obicei nesănătos cu un altul, mai potrivit.

  1. ALTERNEAZĂ MUNCA INTENSĂ CU MOMENTE SCURTE DE REPAUS

Auzim deseori fraza „Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese“. Întotdeauna spusă cu ironie, cei care o folosesc nu ştiu cât de aproape sunt de adevăr. Într-un studiu pentru themuse.com, câţiva cercetători au stabilit, folosind datele furnizate de aplicaţia DeskTime, că angajaţii cei mai productivi sunt cei care lucrează în serii de câte 52 de minute, cu pauze de 17 minute.

Pare un pic ciudat să existe o reţetă atât de exactă cu privire la câte minute să lucrezi încontinuu şi câte să te odihneşti, dar cifrele sunt mai puţin importante ca ideea din spatele studiului: alternarea activităţii intense la birou cu pauze în care te deconectezi complet de la tot ceea ce ţine de job, de la telefonul mobil, la e-mailuri şi laptop, este soluţia care te va ţine în priză suficient cât să fii eficient fără să te alegi cu dureri de cap sau să faci greşeli de nereparat din cauza stresului şi a suprasolicitării.

  1. FOLOSEȘTE METODE CARE TE AJUTĂ SĂ ECONOMISEȘTI TIMP PREȚIOS

Ține cont de trafic sau de aglomeraţia de la metrou şi pleacă întotdeauna de acasă mai devreme cu 15-20 de minute, în aşa fel încât să nu ajungi la birou cu întârziere sau nervos.

Nu rata pauza de masă: o oră de muncă în plus ar putea să-ţi surâdă, însă e de preferat să foloseşti pauza pentru a-ţi energiza corpul şi a-ţi oxigena mintea. Ia masa, plimbă-te 10 minute, iar pentru ideile care vin în aceste momente, poţi folosi telefonul ca pe un reportofon: înregistrează-ţi ideile, îţi va fi uşor să revii la ele când te întorci la birou.

Nu pierde timpul: dacă ai 5-10 minute libere cât timp colegii de la IT îţi repară laptopul, sau dacă aştepţi nişte semnături pe un document, foloseşte-le ca să-ţi planifici orele următoare, să-ţi rezolvi probleme personale sau, pur şi simplu, ca să te deconectezi de la agitaţia de la serviciu.

Stabileşte-ţi priorităţile pentru a doua zi: la finalul programului de lucru, e mai indicat să-ţi faci ordine în task-uri pentru ziua următoare, în loc să te mai forţezi să lucrezi încă o jumătate de oră, deşi nu mai ai chef şi mintea îţi este în altă parte.

  1. ARANJEAZĂ-ŢI BIROUL PE GUSTUL TĂU

Un birou încărcat cu lucruri inutile, dosare, hârtii care nu mai folosesc nimănui, resturi de la masa de prânz sau pahare de unică folosință de cafea te poate încărca şi pe tine cu o stare de spirit negativă. Chiar dacă nu eşti cea mai ordonată persoană, gândeşte-te că ordinea la birou se traduce şi într-o ordine în gânduri.

Decorează-l cu obiecte personale: o ramă foto, o cană de cafea primită de la colegi, un glob pământesc în miniatură, să-ţi ajute imaginaţia să zboare în momentele în care ai nevoie de o pauză, poate chiar o statuetă cumpărată în ultima escapadă peste graniţe. Toate au rolul să creeze o atmosferă mai prietenoasă în workspace, în aşa fel încât să nu te mai simţi ca într-un loc străin.

Nu uita să ţii la îndemână tot ce-ai putea avea nevoie într-o zi de lucru. Hârtie pentru imprimantă, o sticlă de apă, un fruct: asigură-te că le ai aproape încă de dimineaţă. În felul acesta îţi vei lua pauză atunci când vei dori, nu când vei fi nevoit să te ridici de la birou. Şi nimic nu frangmentează performanţa mai mult decât să-ţi dai seama în mijlocul unui task important că nu ai pe lângă tine tot ceea ce-ţi trebuie.

În concluzie, eficienţa la birou înseamnă în primul rând planificare: a muncii, dar şi a pauzelor şi a momentelor de relaxare. Nu trebuie să renunţi la una în favoarea celeilalte, este suficient să te organizezi mai bine ca să obţii maximum de eficienţă cu un minimum de efort psihic sau fizic.

Şi nu uita un lucru extrem de important: studiile şi statisticile nu se aplică întocmai la toată lumea. Fiecare dintre noi are un ritm propriu: aplică ideile de mai sus în spiritul lor, nu la literă, şi vei găsi propria reţetă ideală pentru a obţine mai multă eficienţă la muncă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii