Cautare
, Contributor

Forbes.com

Lideri |
|

Cum să faci față stresului de a fi antreprenor?

Antreprenorii și liderii mediului de afaceri trebuie să echilibreze modul în care manageriază strategia și execuția afacerilor, alături de nevoile familiale și personale, spune Chris Myers, antreprenor și colaborator Forbes.com .
stres.jpg

Unii antreprenori, precum Chris Myers, au învățat de-a lungul anilor câteva mecanisme „de apărare” contra stresului, care nu te ajută doar să faci față sentimentului de suprasolicitare, ci și să îl depășești.

  1. Concetrează-te pe prezent

Când task-urile încep să se adune și începi să te simți copleșit de sarcini, nu te panica! Amintește-ți că trebuie să te oprești și să te concentrezi asupra prezentului!  De cele mai multe ori, stresul și anxietatea cu care se întâlnesc antreprenorii sunt cauzate de ceea ce cred ei că s-ar putea întâmpla în viitor, nu de lucrurile pe care le au de făcut în prezent. A conștientiza asta și a te concentra pe momentul actual, te poate sustrage de la gândurile și grijile care îți cauzează anxietatea.

Beneficiile au fost îndelung documentate, iar un articol recent al Harvard Business Review arată că este nevoie de mai puțin de șase secunde de meditație pentru a se pune în funcțiune aceast truc. A-ți „opri” mintea din goana scenariului „și dacă…” te ajută să te concentrezi mai bine pe ceea ce ai de făcut în prezent și te pregătește să rezolvi mai eficient task-urile.

  1. Stabilește-ți prioritățile

Nu contează cât de talentat sau motivat ești, este imposibil să faci totul dintr-o dată. Cel mai bun mod de a scăpa dintr-o situație suprasolicitantă este de a-ți seta prioritățile și de a le aborda pe rând. Prioritizarea este destul de dificilă pentru majoritatea antreprenorilor, deoarece totul pare la fel de important la o primă vedere. Totuși, dacă te concentrezi puțin, realizezi, în cele din urmă, că lucrurile pot fi mereu ierarhizate, doar că nu este întotdeauna la fel de ușor.

Cred că oricine a auzit diverse variații ale zicalei despre „bilele de sticlă și de cauciuc”, dar pentru cei care nu știu despre ce e vorba, iată o scurtă explicație: Viața înseamnă să jonglăm niște „bile”. Unele sunt făcute din sticlă, iar dacă le scapi, se sparg, în timp ce altele sunt făcute din cauciuc, care pot sări, și reveni cu ușurință „în circuit”. Când îți setezi prioritățile, trebuie să fii conștient că ceea ce îți este mai apropiat sufletește – relațiile, familia, împlinirea personală- sunt cele din sticlă. Dacă le scapi, se deteriorează ireparabil. Munca, pe de altă parte, poate fi in cauciuc. Chiar dacă faci o greșeală gravă și scapi bila, ea poate reveni în joc. Pentru antreprenori și lideri, munca trebuie să situată pe o treaptă mai înaltă decât pentru ceilalți oameni, deoarece ei nu sunt responsabili doar de jobul propriu. Ca lider de companie, numeroase persoane depind de tine, precum echipa, clienții sau investitorii.

Dacă îți stabilești clar aceste priorități, chiar și cele mai stresante situații ți se vor părea mai ușor de depășit. Cheia fericirii este să îți dai seama care „bilă” este din sticlă și care este din cauciuc pentru tine.

  1. Acceptă imperfecțiunea

Ultimul dar nu cel din urmă sfat: este important să accepți imperfecțiunea. Perfecțiunea e un țel irealizabil, iar cine nu crede asta se lasă înșelat. Este mult mai bine să recunoaștem că trăim într-o lume imperfectă și, câteodată, tot efortul nostru poate fi suficient. Acest lucru se aplică atât la job, cât și în viața personală. Uneori, e mai bine să lași treburile casnice pentru a te juca cu copilul tău sau să renunți la controlul absolut al unui proiect și să îl lași să decurgă, decât să îl manageriezi până în cele mai mici detalii.  Când înveți să accepți imperfecțiunea, îți permiți să mergi mai departe, exact ceea ce trebuie să faci când te simți suprasolicitat.

Oricine se simte suprasolicitat din când în când, totuși, asta nu trebuie să ducă la anxietate sau stres excesiv. Calea este să te asiguri că te concentrezi pe prezent, îți stabilești clar prioritățile și accepți imperfecțiunea. Ulterior, te vei afla în poziția perfectă pentru a depăși provocările întâmpinate și a merge mai departe cu încredere.

Traducere și adaptare: Georgiana Călin

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii