FacebookTwitterLinkedIn

De câte ori nu ai spus „dacă aș avea mai mulți bani, aș călători mai mult, aș ieși mai des în oraș, aș face mai multe cadouri prietenilor, mi-aș cumpăra mai multe haine”? Cu toții visăm la un echilibru financiar care să ne permită să facem tot ce ne dorim în viață. Partea bună este că, indiferent de statutul financiar pe care îl ai în prezent, acest echilibru se poate câștiga și poate fi dezvoltat printr-o serie întreagă de trucuri și pași. Iată câteva strategii care te vor ajuta nu doar să economisești mai mulți bani, dar și să îți crești bugetul lunar.

Gândește lucrurile pe termen lung

Este adevărat că independența financiară nu se poate câștiga peste noapte, ci în timp. În primul rând, fă-ți un plan ca în următorii doi-trei ani să cheltuiești banii doar pe ceea ce ai cu adevărat nevoie, excluzând de pe listă „mofturile”, poftele de moment. De exemplu, poți să reduci numărul de haine pe care ți le cumperi ori să observi care sunt cheltuielile inutile pe care le faci și cum poți renunța la ele, astfel încât la final de lună să rămâi cu ceva bani în portofel. Banii economisiți păstrează-i în depozite bancare și bucură-te de dobânzi atractive, fixe, pe toată durata depozitului. Cel mai eficient și rapid este să îți deschizi un depozit online în LEI care te scutește de costuri suplimentare sau drumuri la bancă. Avantajul depozitului este că la finalul lui poți obține mai mulți bani decât ai virat. În al doilea rând, te restricționează în a cheltui suma economisită înainte de încheierea duratei contractului. 

Dezvoltă-ți mai multe surse de venit

Un secret al oamenilor prosperi este faptul că nu își limitează posibilitățile la o singură sursă de venit. Pe lângă salariul activ pe care îl primești lunar de la un job stabil, te poți orienta către un venit pasiv, acele sume de bani pe care le poți obține fără să investești pentru ele opt ore de muncă, zilnic. De exemplu, dacă îți place să scrii și ai un blog, poți câștiga bani din colaborări cu diferite echipe de marketing, poți primi comisioane din bannerele publicate pe Google sau rețelele de socializare sau poți câștiga din marketingul afiliat. În ultimii ani, au apărut tot mai multe posibilități de a-ți dezvolta sursele de venit. Bloggingul, investiția în imobiliare, dividendele, dezvoltarea industriei handmade sunt câteva dintre ele. Descoperă care dintre aceste domenii ți se potrivește și fă pași concreți în această direcție. 

Monetizează-ți pasiunile

Banii vin ușor atunci când faci ceea ce îți place. Orice pasiune ai avea, gândește-te cum ai putea să o transformi într-un mic business. Mai exact, cum poți să face bani în timp ce îți urmezi pasiunea? Dacă îți place să călătorești și cunoști foarte bine anumite trasee din țară, poți organiza un eveniment turistic la care să fii ghid și să obții câțiva bani din asta. Cunoști foarte bine o limbă străină și ți-ar plăcea să ajuți și alte persoane să o învețe? Atunci poți preda câteva ore pe săptămână în schimbul unei donații. Multe pasiuni pot fi transformate într-o sursă de venit și asta este un avantaj atât pentru tine, cât și pentru cei care vor să se lase inspirați de pasiunea ta. 

Învață de la experți cum să economisești mai mulți bani 

Există pe piață numeroase cărți de educație financiară care ți-ar putea aduce perspective noi în ceea ce privește atât gestionarea corectă a banilor, cât și îmbunătățirea veniturilor. „Tată bogat, tată sărac. Educația financiară în familie”, „Cadranul banilor”, „Cel mai bogat om din Babilon”, „Secretele minții de milionar” sunt unele dintre cele mai cunoscute titluri de cărți dedicate educației financiare. Există multe altele pe care le poți citi. Creează-ți o listă cu cele care crezi că te-ar ajuta cel mai mult și fă-ți timp să le studiezi în următoarea perioadă. În acest fel poți învăța numeroase lucruri utile despre modurile în care îți poți îmbunătăți situația financiară.

Așadar, echilibrul financiar se construiește în timp, dar partea bună este că ai o mulțime de posibilități de a ajunge la el. Trebuie doar să fii perseverent și să le pui în practică.