FacebookTwitterLinkedIn

Cum să crești engagement-ul angajaților care lucrează remote în 2021

Munca remote, la care au apelat tot mai multe companii în ultimul an, a venit atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Pe de o parte, angajații se bucură de mai multă flexibilitate la locul de muncă, nu mai petrec timp în trafic și sunt protejați împotriva COVID-19. Pe de altă parte, aceștia se pot simți deconectați de colegi, nivelul de absenteism din companii poate crește, iar performanțele pot deveni mai slabe, având un impact direct asupra rezultatelor companiilor. Cu ce soluții pot veni în întâmpinare oamenii de resurse umane, pentru a crește nivelul de implicare al angajaților? Îți dezvăluim în continuarea articolului câteva idei pe care le poți pune în aplicare.

Cum să menții echipele productive, chiar și de la distanță:

Pune accent pe sănătatea emoțională

Sănătatea emoțională a angajaților a devenit un subiect efervescent în ultimul an. Tot mai mulți salariați se confruntă cu probleme emoționale, precum anxietatea, depresia sau chiar burnout-ul. Cele din urmă pot impacta productivitatea și, implicit, și rezultatele companiei.

De aceea, în 2021, mai mult ca niciodată, este important să treci sănătatea emoțională a echipelor în topul priorităților. Câteva inițiative pe care le poți aplica, indiferent de compania în care lucrezi sunt: să implementezi programul de lucru flexibil sau să le pui la dispoziție un psihoterapeut.

Implică-i în activități recreative

Un studiu realizat de Colliers International, arată că jumătate dintre angajații care lucrează remote se simt izolați de colegi. Iar scopul activităților recreative este tocmai de a aduce oamenii mai aproape, chiar dacă fizic se află la distanță. Spre exemplu, poți organiza clase online de yoga, la care să poată participa o întreagă echipă.

De asemenea, tot mai multe persoane au început să se preocupe de modul lor de viață, astfel că, le poți pune la dispoziție diverse webinarii online despre nutriție.

Încurajează echilibrul între viața personală și locul de muncă

Angajații care lucrează remote nu reușesc să mențină întotdeauna granița dintre viața personală și locul de muncă, fie din cauza distragerilor membrilor familiei, fie pentru că tind să lucreze mai mult, fără pauze. Orele petrecute peste program în fața laptopului le pot influența productivitatea și nivelul de concentrare, iar unii angajați pot ajunge chiar și la burnout.

Pentru a preveni epuizarea, te poți inspira din poveștile companiilor care au luat deja măsuri în acest sens. Spre exemplu, Volkswagen a făcut imposibilă trimiterea de e-mail-uri după încheierea programului de lucru. Practic, între orele 18:15 și 7:00, serverele interne nu direcționează e-mail-urile, iar angajații nu mai au tentația de a lucra peste program.

Livrează-le un cadou surpriză

O altă metodă prin care poți arăta recunoștința față de angajații remote, dar și prin care poți impulsiona productivitatea lor, este să le livrezi un cadou surpriză, cum ar fi un kit cu obiecte promoționale corporate. Ca să dai o notă de familiaritate, ar fi bine să te folosești de servicii de personalizare promoționale, cum sunt cele puse la dispoziție de Chilli Ideas, companie specializată în furnizarea de materiale promoționale.

Iată ce accesorii personalizate poate să conțină cadoul livrat angajaților:

Poți include textile promoționale, precum un hanorac, șosete sau o șapcă Porto șapcă Porto, toate personalizate cu logoul companiei. Mai mult, te poți gândi la nevoile oamenilor care lucrează de acasă: spre exemplu, celor pasionați de sport le poți oferi un ceas Fit, iar pentru cei care obișnuiesc să lucreze inclusiv când se află la munte, o baterie portabilă Fiber.

Pentru mai multă inspirație legată de materialele promoționale corporate care pot fi incluse în kit-ul cadou pentru angajații din compania pe care o reprezinți, te invităm să citești ghidul lansat recent de Chilli Ideas, „Trendspotting 2021: noi tendințe în materie de produse promoționale”.

Și, pentru ca angajații să se bucure de această experiență și să poată împărtăși entuziasmul cu colegii, poți programa o oră la care să despachetați cadourile împreună.

Oferă feedback în mod regulat

Feedback-ul este esențial, mai ales atunci când vine vorba despre munca de la distanță. Există persoane care nu-și pot evalua munca și au nevoie de o părere din exterior. Astfel, ar fi bine să stabilești ședințe one-to-one regulate, în care să precizezi cum vezi rezultatele angajatului, dar și unde mai poate veni cu îmbunătățiri.

Nu ezita să subliniezi și situațiile în care persoana respectivă a dat dovadă de rezultate bune. Feedback-ul pozitiv îi va întări încrederea în forțele proprii și va crește nivelul de motivație și implicare în proiectele viitoare.

Definește clar așteptările

Munca remote presupune și o mai bună organizare, iar pentru acest lucru, fiecare membru al echipei trebuie să-și cunoască responsabilitățile, dar și cât de importantă este contribuția lui în proiectul la care lucrează. De aceea, ar fi bine ca angajații să fie la curent cu sarcinile pe care le au de îndeplinit. Poți face acest lucru prin discuții regulate despre etapele proiectului, despre rezultate, dar și despre provocările cu care se confruntă fiecare persoană în parte.

De asemenea, poți crea un document sau un calendar, în care să existe o monitorizare continuă a proiectului. În acest mod, fiecare persoană va avea o imagine de ansamblu asupra activităților proprii, dar și ale colegilor.

În această perioadă, mai mult ca niciodată, oamenii au nevoie de mai multă empatie din partea colegilor și superiorilor. În calitate de manager de HR, le poți oferi un sentiment de siguranță și încredere prin micile gesturi descrise mai sus. Pe măsură ce fiecare membru al echipei va simți că nevoile lui sunt satisfăcute și că este înțeles, acesta va fi mai dedicat și mai concentrat asupra muncii sale.